Reflex č. 44

V letošním čtyřiačtyřicátém čísle Reflexu najdete rozhovor Honzy Dědka se zpěvačkou Marianne Faithfullovou a rozhovor Milana Tesaře s violoncellistou Jiřím Bártou, dočtete se o nejkontroverznějším politikovi USA Jesse Helmsovi i o tom, co čeká průmyslové památky opuštěných ostravských dolů.

Zde najdete kompletní obsah čísla 44 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.


Foto





Foto
Už podruhé se konala na Pražském hradě a v Průhonicích počátkem října velká konference o krajině nazvaná Tvář naší země. Ne že by se tam o budoucnosti evropské krajiny neříkaly zajímavé věci, ale Tomáš Feřtek raději vyrazil do osady Paseky u Horní Stropnice, kde se uviděl jednu z možných budoucích variant nové “neladovské“ tváře.




Foto
Dosavadní pochmurný obraz území bývalých Sudet se pokusil rozbít Dan Hrubý, který si položil otázku: Jsou Sudety opravdu jen takové? V obci Podbořánky u Rakovníka u příležitosti oslav její šestisetpadesátileté existence objevil mnoho kladného, co spojuje minulost s budoucností, češství s němectvím i půvab s absurditou.




Foto
Opuštěné ostravské doly se konečně dočkají satisfakce. Jejich těžní věže, pokud neskončily už ve šrotu, se zakonzervují a budou chráněny. Budovy se rekonstruují a využijí ke kulturním a komerčním účelům. V Evropě takhle zachránili mnoho unikátních kousků průmyslové architektury už před desítkami let a daří se jim skvěle. Petr Holec prozradí podrobnosti.




Foto
Nejkontroverznější politik Spojených států, Jesse Helms odchází po třiceti letech služby své zemi na odpočinek. Nenáviděný levicovým kulturním a intelektuálním establishmentem a obdivovaný konzervativci. Ke kontroverzní cestu tohoto politika rekapituluje Roman Joch.





Foto
Zpěvačka Marianne Faithfullová prý bývala krásnější než Twiggy, kamarádila s Beatles, chodila s Mickem Jaggerem a Keith Richards ji učil brát heroin. Od té doby vydává pozoruhodná alba, charakteristická nezaměnitelně chraplavým hlasem. Ten se ozval ve sluchátku i poté, kdy jí Honza Dědek požádal o interwiev.






Foto
Silné dojmy ze hřbitovů Korsiky si přivezl Petr Volf. Také jim tu neříkají hřbitovy, ale necropole, města mrtvých. A jako města je i budují. Myšlenka na hezký posmrtný život v příjemném stavení pomáhala překonávat strastiplnou současnost. Kdo se totiž na Korsice dožil pokročilejšího věku, mohl hovořit o štěstí. Ostrov je kolébkou vendety.



Foto
"Hlavní je nenechat se odradit. Kdybych nevydržel do osmadvaceti, kdy jsem si přivezl ze Spojených států dobré kritiky a Rostropovičovu cenu a kdy si mě všiml Supraphon, usedl bych asi někam do orchestru a žádný rozhovor bychom nedělali," tvrdí dnes osmatřicetiletý violoncellista Jiří Bárta, který zahajoval letošní mezinárodní hudební festival Struny podzimu v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě. Rozhovor dělal Milan Tesař.