Spielberg, Dárfúr, Peking 2008

Spielberg, Dárfúr, Peking 2008

Spielberg, Dárfúr, Peking 2008

S blížícím se datem zahájení olympijských her v Pekingu opět stoupá intenzita diskusí na téma, nakolik souzní olympijská myšlenka s vnitřní i zahraniční politikou Číny. Včera rezignoval na post uměleckého poradce her Steven Spielberg. A v Británii vedou bizarní spor o tom, nakolik má oficiální smlouva s olympijským výborem omezit práva sportovců na svobodu projevu.


Spielberg patří ke známým osobnostem, které se zapojily do protestů proti čínské politice v Súdánu – dodávky peněz a zbraní súdánské vládě podle nich umožňují pokračování genocidy v Dárfúru. Spielberg odmítl další spolupráci s pořadateli her, protože na jeho protesty nikdo z oficiálních čínských představitelů nereagoval a situace v Súdánu se nemění.
Mezitím vypukla aféra v Británii – místní olympijský výbor vsunul do smlouvy s olympioniky klauzuli, podle níž se mají během her vyvarovat „jakýchkoli komentářů na politicky citlivá témata“. U některých sportovců to vyvolalo protesty, protože tato klauzule přesahuje ustanovení olympijské charty, která požaduje, aby se sportovci vyvarovali „politické, rasové či náboženské propagandy“.
Mluvčí britského olympijského výboru prohlásil, že výbor je připraven sportovcům poskytnout mediální trénink a že článek smlouvy má zabránit takovým otevřeným projevům, jako je třeba nošení trika s nápisem „Free Tibet“. Za to by mohl být sportovec z her poslán domů, ale prý se to netýká těch, co třeba jen trochu naivně promluví na tiskové konferenci. Hráč badmintonu Richard Vaughan například prohlásil, že nelze ve vztahu k Číně zachovávat „zdvořilé mlčení“ a že olympijské hry by naopak měly vést k výzvám, aby Čína dodržovala lidská práva… Britský olympijský výbor pod tlakem zřejmě smlouvu přepíše. Ale ostudu už má pořádnou.
Potěšilo mě, že Český olympijský výbor ve smlouvě se sportovci žádnou podobnou pasáž nemá. Tak si možná naši olympionici kromě oficiálních kostýmků přibalí i trika „Free Tibet“ a odliší se tak od poněkud posmutnělých korektních Britů.
Ne že bych si myslel, že současná olympiáda je nějaká vznešená humanistická záležitost. Je to především byznys. Nicméně si taky nemyslím, že demokratické – a jakékoli - země by měly ze svých sportovců dělat zdvořilé diplomaty, kteří nesmějí zraňovat city pořadatelské velmoci.



Officials to review gag on Olympic athletes (The Guardian 11. 2. 2008)
Games hopeful criticises China over Darfur (The Guardian 12. 2. 2008)
Spielberg walks out on Beijing games in protest over Darfur (The Guardian 13. 2. 2008)