„Noví klokani“… Bude to příběh s dobrým koncem?

„S radostí jsem dal dva litry za legitku!“ řekl a ukazoval mi pyšně před pár týdny vršovický známý tu vzácnost s pořadovým číslem přes pět set. Podle serveru Virtuální Ďolíček je dnes takových legitimací skoro tisíc pět set, považte! Dotyčný chlapík fandí „klokanům“ již od mateřské školky, letos byl snad na všech schůzích Družstva fanoušků Bohemians a nyní se již nemůže dočkat, až „nová Bohemka“ vyběhne v srpnu k utkání třetí ligy.


Jenomže tihle fandové Bohemky nemají ještě vyhráno. Nárok na název Bohemians si totiž se vší vážností činí i FC Střížkov. Vedení tohoto klubu z Prahy 9 pojalo ideu být Bohemkou ještě před vznikem oné mohutné iniciativy fanoušků a postupovalo legitimně: od TJ Bohemians pronajalo logo s klokanem a na ministerstvu vnitra si zaregistrovalo název. Tyhle kroky učinilo poté, co byl na bývalý FC Bohemians vyhlášen počátkem letošního roku konkurs a tým odstoupil z rozehrané druhé ligy. Od Střížkova to bylo pohotové i chytré (na jméno Bohemians se snadněji loví obchodní partneři a sponzoři) a tehdy to znamenalo i záchranu tradice. Nikdo nemohl tušit, že nadšení fandové vytvoří pomocí sbírky klub a že jejich snaha neusne v pivním snění. Proto je dnes jejich příběh hodný pera někdejších slavných fotbalových pohádkářů – Basse či Poláčka. A to tím více, že našincova duše je okoralá a nadšení je obnošená vesta, v prohnilém fotbale obzvlášť. A ono je prosím všechno jinak. Z toho musí být paf i Zelený Raoul; já jsem elánu příznivců dlouho nevěřil.
Problém je ale nyní trochu i v tom, že zákony této země nejsou zcela kompatibilní(!) s kodexy ČMFS. FC Střížkov se tak může stát Bohemkou, zatímco klub fanoušků, momentálně zvaný Bohemians 1905, může mít opět svůj včerejší název – AFK Vršovice. I kdyby se tak stalo a příznivci-obroditelé měli takzvaně smůlu, v řečech a chápání sportovní veřejnosti to nicméně bude ta pravá vršovická Bohemka. Brzy o tom rozhodne ČMFS a nemusí to být snadné. Mám však tušení, že vše dobře dopadne. Vede mě k tomu jakási intuice, že po korupční aféře a trapných valných hromadách ČMFS si náš fotbal konečně zaslouží trochu jasu. Tipnete si bez nároku na výhru?