Zelený Baull 52 / Nalevo napravo: na jakou stranu hrát?

Phil Mickelson už podruhé vyhrál nejprestižnější turnaj na světě, Masters v Augustě. To je dobrá příležitost zamyslet se nad tím, na jakou stranu se vlastně má golf hrát - jestli hůl držet napravo nebo nalevo. Mickelson je totiž stoprocentní pravák, kromě toho, že golf hraje na levou stranu.


Můžu k tomu říct i něco z osobní zkušenosti, protože jsem taky pravák, který ale hraje na levou stranu. Pravou rukou píšu, tenisovou raketu držím v pravé ruce, hokejku ovšem držím nalevo (pravou rukou nahoře). A hlavně: házím levou, což je poněkud zvláštní, když jsem pravák. O tom, že golfovou hůl bych měl držet také vlevo, jsem ale ani na vteřinu nepochyboval. Bylo mi to přirozené, na pravou stranu nejsem vůbec schopen se vytočit tak lehce, jako nalevo. Přesně jak říkají trenéři: golfový švih je stejný pohyb, jako když házíte žabky. A ty já házím nalevo.
Nicméně Mickelson nehází levou, nýbrž pravou a nalevo hraje proto, že tak začal jako malé dítě a už mu to „zůstalo“. V tom také spočívá klíč k jeho anomálii: dítě ještě nemá tak rozvinuté motorické schopnosti, takže je snazší ho naučit psát či držet raketu nebo hůl na tu či onu stranu. U dospělého je to horší, ten už má zafixované některé pohyby. Trenér by tedy měl hned na první lekci odhalit tuto hráčovu orientaci a podle ní doporučit, na kterou stranu hrát.
V minulosti bývali trenéři velmi ortodoxní, hráč prostě musel hrát napravo – i proto, že na levou stranu bylo těžké sehnat vybavení. Dneska je to v zásadě jedno. A také se v reálu setkávám s mnoha lidmi, kteří, ač praváci, mají tendenci držet hůl nalevo. Někteří trenéři sice tuhle „volnost“ nevidí příliš rádi, dokonce se mi osobně stalo, že mě jeden z nich přesvědčoval, že určitě brzo přestanu hrát nalevo a pochopím, že hrát se má na pravo. (Ano, pochopil jsem, že trenérovi šlo hlavně o to, abych chodil k němu na hodiny a učil se od úplného začátku, tudíž by na mě mohl dobře vydělat…) Ale dobrý trenér by především neměl žáka nutit k něčemu, co je mu nepříjemné a nepřirozené. Je například dost lidí (hlavně žen – pardon), které neházejí ani na jednu stranu a jejich vytočení těla je díky jejich obratnosti a ohebnosti stejné na obě strany. Na kterou stranu mají hrát? Stejně tak je plno hráčů, kteří začali na jednu stranu a posléze přešli na druhou. A existují i hráči, kteří umí perfektně hrát na obě dvě strany, dokonce dosáhli jednomístných hendikepů nalevo i napravo.
Pokud tedy tyhle řádky čte někdo, kdo golf ještě nehraje, chtěl by začít a neví, na jakou stranu, ať si někde na drivingu zkusí obě. Brzy pochopí, která je ta „pravá“. Kdo byl v minulosti trenérem „přinucen“ hrát na tu či onu stranu a stále mu to nějak nesedí, ať neváhá a zkusí druhou. A kdo hraje na tu či onu stranu a došel třeba už na mez své výkonnosti, nezlepšuje se, nechť zkusí chytit hůl do druhé ruky a začne hezky od začátku, od hendikepu 54. Uvidíte, že si v tu chvíli zase užijete víc legrace. Mimochodem, co kdyby ČGF vedla jednoho hráče dvakrát, jednou jako levorukého a podruhé jako pravorukého?