Jak jsem viděl volbu prezidenta

V deset zapínám televizi. Úvodní řeči moderátorů a Zaorálka nevnímám. Přicházejí projevy kandidátů. To je jiná. Pithart. Jako vždy strašný. Pomníkotvorný povídálek. Lesknou se mu oteklé líce, masitý obličej přetéká z límečku. Krasoduch k ničemu. Pan Paštika. Bude-li zvolen, čekají nás každý týden pravidelné půlhodinky...

V deset zapínám televizi. Úvodní řeči moderátorů a Zaorálka nevnímám. Přicházejí projevy kandidátů. To je jiná.
Pithart. Jako vždy strašný. Pomníkotvorný povídálek. Lesknou se mu oteklé líce, masitý obličej přetéká z límečku. Krasoduch k ničemu. Pan Paštika. Bude-li zvolen, čekají nás každý týden pravidelné půlhodinky verbálního mučení. Snad ne na ČT, ale jen na Čro.
Kříženecký. Podivný tichošlap. Normalizace ožívá. Na rozdíl od košatého pithartovského žvanění je tohle fádní projev ze sjezdu KSČ. Obyčejný člověk především. Buditelství. On se dokonce po latinském citátu dojal sám nad sebou a rozplakal! Bačkora jedna...
Bureš. Když někdo hned od začátku mluví o tom, že mu nikdo nevěřil a každý o něm pochyboval, je to špatný úvod. To jsem ještě byl schopen sledovat Burešovy myšlenky. Pak už jen mluvil a neřekl nic, ani ten latinský citát. Nejšedivější.
Klaus. Zvukově nejhezčí projev. Vnějškově je jediným vhodným, oproti předchozím úplně jiná třída. Věcné. Má i štěstí, že mluví jako poslední. Zmínka o tom, jak jezdí po celé zemi – starý sebestředný song. O roli a postavení prezidenta: Klaus jako jediný má jasnou představu, jaký by měl prezident být. Pochopil také, jaký má jeho projev být. Napsal si ho hezky a udělal dojem. Jen kdyby si člověk nepamatoval mnohé z toho, co udělal či řekl za poslední čtyři roky. Jedním projevem to nezvrátí. Kdyby proti takovému kandidátovi stáli jiní, srovnatelní, Motejl, Železný, Fischer a snad třeba i ten Zeman, pak by to byla zajímavá volba.
Začali mluvit zástupci stran. Cyril Svoboda? Proč vůbec mluví? Hurvínek jeden... Ransdorf: jak je možné, že jeho stranu ještě nikdo nepostavil mimo zákon? Jako kdyby členové NSDAP byli v německé politice. Sociální demokrat – kdo je ten člověk, který prosazuje Bureše? A kdo je to vlastně Bureš? Topolánek: sedlák. Klausovi svým dřeváckým projevem spíš uškodil. Věta, že Klaus „... je doma na všech mezinárodních parketách“ by se mohla tesat.
Teď mluví nějaký pán, co se podobá Solženicinovi. Fořt z hájovny. Naši poslanci jsou jen odrazem národa. A růžolící pan Outrata, další uzenkář, co podporuje PP. Jařab: má hlas jako Husák. A podporuje Pitharta.
PITHARTA NE!
Šli volit. Televize přerušila přenos a byla TV zábava, ale taková zábava jako brečící kandidát Kříženecký to nebyla. V jednu odpoledne přinesla ČTK první výsledky: plnokrevník Klaus svým projevem zabodoval. V prvním kole získal nečekané množství hlasů a nechává Pana Paštiku daleko za sebou. Druhé je až ve tři odpoledne. Předsedající Zaorálek (ČSSD) vyzývá poslanecké kluby, aby přestávku „využily k jednání“. Jinak řečeno: Klaus to v prvním vyhrál nějak moc viditelně, tak to koukejte dohodnout, aby se náhodou nestal prezidentem.
Druhé a třetí kolo už byla nuda. Jde se do druhé volby a já se jenom modlím, aby to nevyhrál gumák z Vysočiny.