Vítejte v Buranově, přátelé!

Bloudil jsem včera odpoledne po Mnichovicích, což je malé městečko tak třicet kilometrů od Prahy. Sněžilo a místní občané mi na dotaz, kde je ulice Jiráskova, odpovídali pokrčením ramen (stáli jsme v ní, jen tam chyběla cedule) a o ulici Pod mohylou v životě neslyšeli (bylo to tam padesát metrů, taky bez cedule). Pro příchozího jasná zpráva. Vypadni, tady o tebe nestojíme.


Aby bylo jasno, Mnichovice nejsou žádná zapadlá ves, kde se všichni znají od Bílé hory, ale typické místo, kde ti bohatší stavějí nové domy na dojezd od metropole. Tuhle roli plní už desetiletí, první nóbl vily tu stojí od první republiky. Netvrdím, že bohatí jsou tu všichni, ale přesto se tohle místo rozvíjí a na pár desítek smaltovaných cedulí by tu snad měli.
Jenže nejde jen o Mnichovice. Tahle mentalita Buranova, kde přece všichni vědí, kde bydlí Novák, a každý zvenčí je už od podstaty podezřelý, natož abychom na něj mysleli cedulí u zvonku a jménem ulice na každém rohu, je v České republice všeobecná. Vůbec nejde jen o malá místa. I v Praze a jiných velkých městech se setkáte s chybějícími názvy ulic, čísly domů a dokonale nepřehledným dopravním značením, kde se cílová místa ztrácejí a znova objevují podle nepochopitelných pravidel. Projet větším českým městem bez bloudění vyžaduje pozornost a postřeh rangera. Pro česky hovořícího je to hezká příležitost k zaklení (můj případ, jsem cholerik), ale pak někoho zastaví a zeptá se (ne že by se vždy i něco dozvěděl), ale pro cizince je to mimořádně stresující zážitek.
Důvod? Nevím. Čím dál víc Čechů a Moravanů cestuje, takže musí přesně vědět, jak důležitý je orientační systém i v tom nejmenším místě, abyste se nemuseli pořád dokola ptát a bezradně u toho mávat mapou. Přesto nemám pocit, že by se situace až na pár výjimek zlepšovala. Pořád, jako bychom si v Rozvadově na celnici mohli napsat Vítejte v Buranově, přátelé! Jediné, v čem jsme, pokud jde o značení, opravdu nadprůměrní, je síť turistických cest. Tam je evidentní, že má jasná pravidla a ten, kdo ho navrhuje, rozumí tomu, jak lidé vnímají. Možná by stálo za to se jít poradit. Klub českých turistů najdete v Praze na Lužinách, ulice Archeologická. Ceduli tam, doufám, mají.