Ex č. 29

Děvetatdvacáté číslo samostatné přílohy Ex ve třech mutacích: pražské, české a moravské.

Foto
Foto
Foto


Děvetatdvacáté číslo samostatné přílohy EX ve třech mutacích: české, moravské a pražské.

Událostí týdne v Praze je tentokrát MUSIC IN THE PARK, přehlídka hudebníků, kteří vystupují pod širým nebem v parku Stromovka. Náš tip? BLIND BOYS OF ALABAMA.

Mladý hudební publicista Petr Metelka vysvětluje, čím jsou zajímavé kapely LES EJECTÉS a LA ABUELA ROCA, které vystupují v klubu Cross.

Naproti tomu Ondřej Bezr vysvětlovat nic nemusí. ERIC CLAPTON je osobnost dostatečně známá, oceňovaná, ba dá se říci klasická.

Erudovaný komentář Ondřeje Bezra zve v dalším článku na – již na titulní straně zmiňovaný – koncert ve Stromovce: MUSIC IN THE PARK.

Dina Šnejdarová upozorní na pozoruhodnosti LETNÍCH SLAVNOSTÍ STARÉ HUDBY.

Petr Dorůžka zase přiblíží hvězdu festivalu Colours of Ostrava – SALIFA KEITU.

Rubriky Na tahu se tentokrát chopil spisovatel a hudebník Petr Hraboš Hrabalík. Vykreslil zde svoji zřejmě osudovou vinárnu U SUDU.

Olga Vlčková recenzuje inscenaci Studia DVA – NA KONCI DUHY.

Milan Mikuláštík ve svém ART MENU doporučil výstavy JOSEPHA BEUYSE, ONDŘEJE MALEČKA a GERALDA ZUGMANNA & COOP HIMMELB(L)AU.

Rubrika Na vzduchu se zabývá KITESURFINGEM. Sportem, který je doslova úletem.

Moravský EX je plný Afriky. Na obálce najdete krále africké hudby SALIFA KEITU, který je jednou z hvězd dalšího ročníku COLOURS OF OSTRAVA. V článku uvnitř čísla píše Petr Dorůžka o Keitově hudbě jako o vyváženém mixu tradice a modernity.

Dalším z vystupujících na Colours je zpěvačka ze Západní Sahary MARIEM HASSAN, jež představuje hudební symbol nešťastného národa Saharawisů. Blíže se o ní můžete dovědět v článku Jiřího Moravčíka.

Letní filmová škola nabízí každoročně pestrou paletu filmů z celého světa – letos je jedním z jejích hlavních témat africká kinematografie. Tomu je samozřejmě přizpůsoben i zvlášť bohatý doprovodný program. Představuje jej Pavla Bergmannová.

Moravské ART MENU Jana Dočekala: dvě výstavy z Nového Města na Moravě (Pavel Tasovský a Jan Svoboda) a jedna z Kroměříže (Zdeněk Macháček).

Písničkář Kuba Slamák byl na místě, kam kdysi chodil do hospody známé jako Plivanec. Teď zde stojí restaurace U DVOŘÁČKŮ.

Teplický festival COSMIC TRIP staví hlavně na velkých jménech historie taneční hudby. Na obálce českého Exu jej reprezentuje zakladatel labelu Hospital Tony Colman aka LONDON ELEKTRICITY. O něm, ale také třeba o Juanu Atkinsovi nebo Kevinu Saundersonovi se můžete dočíst v článku Karla Veselého.

České ART MENU Michala Kolečka se soustředí na dvě skupinové výstavy: Doteky země v Roudnici nad Labem a AiR cruise v Ústí nad Labem.

Ve slavonické kavárně La petite mort poseděli nad kávou Viktor Stoilov a Aneta Fárová.