Andrej Babiš s manželkou Monikou u soudu. (14.9.2022)

Andrej Babiš s manželkou Monikou u soudu. (14.9.2022) Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Andrej Babiš s manželkou Monikou u soudu. (14.9.2022)
Andrej Babiš s manželkou Monikou u soudu. (14.9.2022)
Monika Babišová u soudu. (14.9.2022)
Andrej Babiš u soudu. (14.9.2022)
Monika Babišová u soudu. (14.9.2022)
18
Fotogalerie

Babiš se u soudu děsí výpovědi syna, který přijede v pátek. Ostatní zatím zarytě mlčí. Kdy se dozvíme pravdu?

Třetím dnem pokračuje soud s Andrejem Babišem a Janou Nagyovou v kauze Čapí hnízdo. Dnešní dopolední jednání bylo zatím to vůbec nejkratší. U soudu měli vypovídat čtyři svědkové, všichni ale ze zákonných důvodů svou výpověď odmítli. Stejně jako obžalovaný Babiš se ani svědkové neobtěžují mluvit před soudem a proklamovaná pravda, kterou expremiér u soudu sliboval, se stále nedostavuje.

Bylo to chvílemi až dojemné. Do soudní síně vstoupili Andrej Babiš a jeho žena Monika Babišová ruku v ruce. Až poté jí expremiér ukázal lavici pro svědky a sám si šel sednout na své místo obžalovaného. Monika se na něj usmívala a poté přistoupila k pultíku, u kterého pronesla dvě slova. Nejprve „ano“ na otázku, zda rozuměla právnímu poučení, a poté „ne“ na otázku, zda si přeje vypovídat. Poté se opět usmála a odešla ze soudní síně. Důvod? Paragraf 100 trestního řádu, podle kterého na to má jako jeho manželka právo.

Ze stejného důvodu odmítl vypovídat i její bratr Martin Herodes i Babišova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková. Ta se navíc kvůli svému zdravotnímu stavu k soudu ani nedostavila osobně. Jediným, kdo se podle stejného paragrafu odvolal na fakt, že by svou výpovědí mohl sobě přivodit trestní stíhání, byl Luděk Kalivoda, jenž patřil do tehdejšího představenstva Farmy Čapí hnízdo.

Klidný den pro Andreje Babiše, pro kterého zatím jede u soudu vše podle plánu, narušil až soudce Jan Šott. Ten obžalovanému sdělil, že se na soud obrátil jeho syn Andrej Babiš mladší a že skutečně v pátek přijede osobně k soudu do Prahy vypovídat. V ten moment Babišovi zamrzl úsměv na rtech a předvedl dlouhý obličej dobře známý divákům z noci, kdy prohrál poslední parlamentní volby.

Na rozdíl od ostatních svědků nemá očividně Andrej Babiš na svého syna žádný vliv a upřímně se děsí toho, co může jeho potomek před soudem vypovídat. Ten už při svém výslechu na policii uvedl, že dokumenty k Čapímu hnízdu za něj podepisoval otec a on byl jen jeho „bílým koněm“. Babišovi obhájci se snaží zařídit, aby soudce svědectví Babiše mladšího nepřipustil. Soudci Janu Šottovi už dokonce proti výslechu podali námitku, její podstatu ale nechtěli komentovat.

Zajímavou vsuvkou byla reakce Jany Nagyové. Roztřeseným hlasem pronesla: „Pokud by někdo čistě teoreticky pochybil v této věci, jsem to já. Nikdo z jeho rodiny tady nemá co dělat.“ Ani náznakem se však nejedná o přiznání, jen o to, že možná vezme v úzkých veškerou vinu na sebe. I když u soudu zamačkávala slzy, po konci dopoledního líčení se s Babišem před budovou soudu vesele smála.

Zatímco vše postupuje podle zákona a na odepření výpovědi mají všichni svědkové i Babiš nezpochybnitelné právo, nedostává se nám jedné zásadní věci. Neznáme onu „pravdu“, kterou nám před začátkem procesu sliboval Andrej Babiš. Tedy pokud za onu „pravdu“ nepočítáte to, že jsou všichni součástí polistopadového kartelu a že je to politický proces. Nic jiného zatím Babiš ani jeho blízcí u soudu neřekli.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Andrejem Babišem • Videohub