Video placeholde

Byl Ježíš první obětí cancel culture? Cynická, ale naivní moderátorka účtuje s dějinami světa

Pokud nechcete na Netflixu sledovat seznamovací reality shows, jichž se na platformě rojí čím dál tím víc, protože jsou pro ni produkčně nejlevnější, najdete tam i desítky dokusérií, ať už vás zajímají světové války, ztracené civilizace, přelomové vynálezy, houby či kočky. Je to často velmi přístupná popvěda, z níž cítíte, že se u ní opravdoví experti na dané obory poněkud ošívají, protože tady někdo jejich dekády tříbené znalosti zjednodušil na to nejnutnější minimum. A minisérie Cunk on Earth na jejich rozpacích do jisté míry stojí.

Moderátorka Philomena Cunk, již už několik let ve skečích i delších pořadech představuje britská komička Diane Morgan, totiž v pěti dílech účtuje s dějinami světa, od prvních civilizací přes zrod náboženství, počátek učenosti i umění až k válkám a technologiím včetně sociálních sítí, které podle ní vymazaly veškerý progres, jehož lidstvo dosáhlo.

Takhle to zní poměrně mechanicky, lineárně, normálně, nicméně celé je to komedie, protože Philomena, která cestuje po světě a mluví s experty o historii, o všem přemýšlí jako naivní, avšak cynické dítě, které miluje popkulturu, ale ještě víc si užívá, když vyvolá trapnou situaci. Představte si to trochu jako Aliho G nebo Borata, který při své americké misi pořádně nevěděl, jak se používá záchodová mísa.

Philomena se tady zase expertů s vážnou tváří ptá, proč jsou pyramidy špičaté, zda je to proto, aby na nich nemohli spát bezdomovci, jestli byl Ježíš první obětí cancel culture a proč měl Abraham Lincoln na břiše všechna ta podivná tetování. Nechápe koncept smrti, všechno přirovnává k zážitkům své švihlé rodiny a zpřítomňuje i samotné natáčení. To všechno zní celkem náročně, Cunk on Earth ale nikoho znalostmi neudusá – pátrání po mayských civilizacích se třeba v jednu chvíli zvrhne do prohlídky luxusního mexického pětihvězdičkového resortu.

Epizody mají necelou půlhodinu, možná by výslednému tvaru slušela stopáž ještě kratší, protože po krátké době celý koncept prohlédnete a už se prostě nesmějete, když si Philomena plete Lenina s Lennonem nebo když mají zpovídaní experti, kteří samozřejmě věděli, čeho se účastní, mrtvo v očích. Cunk on Earth zkrátka místy padá do pasti humoru, který je předpřipravený, tudíž neautentický.

Pokud ale máte malé děti a musíte čelit jejich hlubokým otázkám o povaze vesmíru, fyziky a společnosti, Cunk on Earth pro vás může být docela dobrý tahák v tom, jak se s těmito všetečnými otázkami popasovat.