Video placeholde

Špion, který mě dojal? Ani ve snu, Kim Philby zůstává prevítem i v tomhle hvězdně obsazeném seriálu

Možná jste si počátkem února přečetli v Reflexu obsáhlou causu Kim Philby, tedy článek o špičkovém dvojitém agentovi, který právě před šedesáti lety utekl do Sovětského svazu a tím si zachránil krk. V květnu 1988 Kim Philby umřel v Moskvě jako nositel sovětských řádů a majitel vlastní poštovní známky. A právě o tomhle chlápkovi vypráví zbrusu nový seriál, který si můžete pustit třeba na HBO.

Špiona mezi přáteli, v originále A Spy Among Friends, natočil britský režisér Nick Murphy podle stejnojmenného knižního bestselleru britského spisovatele Bena Macintyra, který před devíti lety vyšel i česky. Na ploše šesti bezmála hodinových dílů se v hvězdně obsazeném seriálu, s jistou uměleckou licencí, dozvíme mnohé o bezmála čtvrt století trvajícím přátelství britských špionů MI6 Nicholase Elliotta a Kima Philbyho. Pak přijde velký třesk, velké odhalení a posléze velký únik. Kim Philby v dějinách špionáže zaujímá pozici nejznámějšího britského přeběhlíka a sovětského dvojitého agenta vůbec. Následkem jeho zrady byla zásadní krize britské a americké rozvědky v tu nejnevhodnější dobu: na samém vrcholu studené války.

Lewis, Pearce, ba i Roden jako kágébák

Enigmatického Nicholase Elliotta hraje Damian Lewis, držitel Zlatého glóbu známý z Homelandu nebo z Miliard, a charismatického Kima Philbyho dosti úsporně ztvárnil jaksi postaršený Guy Pearce, kterého jsme nedávno rovněž na HBO sledovali v seriálu Mare z Easttownu. Ačkoli se mezi nimi právě rozevírá propast kolosální zrady po dvaceti třech letech věrného přátelství, pánové nehnou brvou. Seriál se odehrává v kratinkém časovém úseku, ale my víme, že zrádce Kim, naverbovaný ruskou rozvědkou a po třicet let vynášející informace z MI6, zničil své nejbližší přátele a kolegy a zavinil ztrátu mnoha lidských životů.

Uvidíte i Karla Rodena v jeho již tradiční úloze zlého ruského vojáka, tentokrát plukovníka KGB Sergeje. Nezbytnou ženskou postavu vyšetřovatelky Lily Thomas pak ztvárnila Anna Maxwell Martin, šedá a protivná jak činže. Lily ve skutečnosti neexistovala, je jakýmsi balíčkem složeným z několika reálných postav, a zároveň nese jakožto ženská z dělnické třídy a manželka černošského lékaře jasné poselství, že časy se mění a že dny MI6 jakožto klubu starých bílých mužů jsou sečteny. A ačkoli se klíčové okamžiky, totiž Elliotův mnohadenní výslech, po němž Philby s čísi dopomocí uteče do Moskvy, odehrávají v Bejrútu, natáčelo se v Bukurešti.

Během sledování nežehlete, prosím!

Sledovala jsem seriál zároveň se svými dvěma přáteli; oba mi říkali, že jim připadal místy nudný na to, jak vzrušující látku zachycuje – že to je namísto špionážního thrilleru zdlouhavé konverzační drama, tvrdili. Je fakt, že se tam toho dost namluví a že čas i lokace skáčou jak splašená koza, a to bezdůvodně, snad jen aby tvůrci diváka zmátli a servírovali mu co největší spletenec, což z publika jaksi vyfiltruje slabší kusy. Nedívejte se na Špiona mezi přáteli unavení a rozhodně u toho nežehlete a nedělejte si manikúru – budete nuceni vracet se k dvojznačným nebo příliš obsáhlým dialogům, které jste nepochopili, a do samého konce vám nebude zřejmé, jakou roli v celé věci hrál americký básník a sympatizant s nacisty Ezra Pound.

Věc se má takhle: ten seriál vás rozhodně neurazí, ale ani nenadchne. Na rozdíl od Kima Philbyho a jeho představitele postrádá charisma a nenechá vás vydechnout ne kvůli vzrušující sledovačce, ale strachy, aby vám neunikl nějaký detail a vy se neocitli mimo hru.