Video placeholde

Česká prezidentka má tátu Rusa s frčkami z Rudé armády a je, ehm, Němka? Tenhle Jack Ryan se vážně nepovedl

„Toto je země děvek, zločinců a byrokratů,“ říká o své vlasti Rus odsouzený k popravě. Ano, některá fakta mají scenáristi třetí řady amerického akčního seriálu Jack Ryan v pořádku. A i když se tam moudroprdně zmiňuje Seifert, na pár vraždiček dojde na Mácháči a Nymburk se na chvíli stane pupkem světa (bacha, nejde o basket!), neznamená to, že se v tý bedně musíte dívat úplně na všechno.

Takže třetí řada Jacka Ryana, na tři ceny Emmy nominovaného seriálu s Johnem Krasinským v hlavní úloze. Amazon Prime ji vrhl komplet na diváky ještě před Vánoci, 21. prosince. Čekali jsme na tuhle sérii dlouho, druhá řada běžela už před čtyřmi lety a hlavní hrdina v ní lítal v neposkvrněných bílých pláťácích po džungli, případně objevoval otřesné zločiny přímo v sousedství venezuelského prezidentského paláce – oproti první řadě kvalitativní sešup jak blázen.

No a o téhle třetí řadě mi už před rokem v předvánoční příloze Reflexu vyprávěla někdejší česká topmodelka a nyní herečka a komiksová scenáristka Tereza Srbová, že v ní hrála, během nejtěžšího lockdownu po tři měsíce pendlovala mezi Českem a Maďarskem a že série připravena k vysílání. A ona byla, jenže jakmile 24. února 2022 Rusko zaútočilo na Ukrajinu, nebylo tak úplně vhodné těch osm epizod vysílat. Děj se totiž tentokrát točí kolem staré známé ruské agrese vůči okolním státům a kolem ruské atomovky na území NATO, a odehrává se to, světe, div se, převážně v České republice. A to je samozřejmě kámen úrazu; bohužel ne jediný.

Scenáristi z alternativního vesmíru

Tak především, děravý, nelogický a místy nesrozumitelný scénář toho generického propagandistického divadýlka psali naprostí pitomci. Nejde jen o nepředstavitelnou výchozí situaci a neuvěřitelné peripetie, kdy je například prezidentka státu zcela nechráněná a její nepřítomnost dlouhé hodiny nikoho nezajímá. Zpravidla neomylný, ale třeba v případě nebezpečnosti radiace úplně dutý doktor Ryan, jehož akce kolegové z CIA neustále zpochybňují, jako by tam pracoval týden, během konverzace spolehlivě detekuje citaci z Aischyla – sice tohoto velkého řeckého dramatika označil za filozofa, ale co, psali to Američani.

Jenže scenáristi jako by žili v alternativním vesmíru – netuší nic o tom, jak funguje evropský geopolitický prostor. Ani si nezjistili, jaký má český prezident status a pravomoci! Takže česká prezidentka Alena Kováčová jede v prezidentském systému namísto v parlamentním a chová se jako George Bush, hraje ji Němka jak poleno (Nina Hossová), co nosí laciné a nepadnoucí kalhotové kostýmy jak z těsně porevolučního Quelle nebo Baderu – ty kostýmy ovšem dokážou zázračně schnout, jakmile vyleze promáčená z vody, hned po usednutí do rybářského křesílka je suchá a má nažehlené puky!

Česko tato prezidentka neváhá zasadit do východní Evropy – možná i proto, že její otec je Rus a někdejší vyšší šarže v Rudé armádě. Umíte si tak senzační prezidentskou kandidátku představit? Konspirující Rusy, kteří se i dnes oslovují soudruhu, hrají Američané a pro tamější publikum neschopné číst titulky hovoří anglicky s jakoby ruským přízvukem. Jména Čechů jsou zvláštně poameričtěna, například z Kováčové je Kouveková a zásadní postavu prezidentčina osobního strážce Radeka Brezy hraje Adam Vacula, jehož manželku ztvárnila právě oduševnělá Tereza Srbová.

Ultra drahý, ale zato fakt špatný

Na to, jak je Jack Ryan drahý seriál, považuju tuhle řadu za enormně nevydařenou. Příběh místy nudný, místy k nepřežití trapný, herecké výkony zejména Krasinského jak po dávce sedativ. Zároveň s touhle nevydařenou pohádkou jak ze šedesátých let se točila řada čtvrtá, tak snad na sklonku roku uvidíme, zda se zadařilo líp.

A mimochodem, kdo se mrknul na divácké hodnocení této řady Jacka Ryana na populárním webu Československé filmové databáze, může namítnout, že všechny díly jsou v červené zóně, tedy mají hodnocení lepší než 70 %. Nenechte se zmást – seriály obecně a thrillery zvlášť jsou tak vyhajpované, že musíte u každého titulu minimálně deset patnáct procent ubrat, abyste se dobrali aspoň trochu smysluplného hodnocení. Takže nový Jack Ryan – promiň, Jacku – to má maximálně za pade.