Video placeholde

Hvězdný Hemsworth se otužuje v ledovém oceánu nebo loví po 4 dnech půstu – to všechno pro lepší život

Stres, šok, půst, síla, paměť a přijetí – šest výzev, jimž v unikátním dokumentu Tělo nezná hranic z dílny National Geographic (nyní ke zhlédnutí na Disney +) čelí známá australská filmová hvězda Chris Hemsworth. Herec proslavený rolí Thora z řady marvelovek během jednoho roku v rámci šesti epizod hledá, jak velký potenciál skrývá lidské tělo. A nečiní tak kvůli ničemu menšímu, než aby našel recept na kvalitnější a delší život.

Hollywoodského herce Chrise Hemswortha znají diváci především díky roli boha hromu a blesku Thora z rodiny Marvel Cinematic Universe, ale rovněž z oceňovaného životopisného snímku Rivalové o soupeření dvou legendárních závodníků formule 1 ze sedmdesátých let Jamese Hunta a Nikiho Laudy. Urostlý Australan nicméně opustil známé vody filmových trháků a coby hlavní aktér seriálu Tělo nezná hranic publikum provádí šesti nesmírně rozličnými díly jedinečného dokumentu z dílny National Geographic.

K tomu mu pomáhá Darren Aronofsky, hvězdný režisér nominovaný na Oscara v roce 2011 za režírování snímku Černá labuť. Rodák z Brooklynu dále stojí za úspěšnými filmy jako Wrestler nebo za v kinech právě běžícím snímkem Velryba s Brendanem Fraserem v roli téměř tří set kilového osamělého učitele.

Hemsworth už na začátku celé série neskrývá ambiciózní cíl – a sice během překonání šesti hranic lidského těla v rámci jednoho roku zjistit, jak se dá žít déle a kvalitněji.

V úvodu každého dílu, který je věnován jinému fenoménu, je australskému herci představena konkrétní výzva – od přechodu úzké lávky ve výšce téměř 300 metrů přes plavání v ledovém oceánu na severu Norska, postění se po 96 hodin, šplh po třicetimetrovém laně až po přijetí sebe sama.

K tomu Hemsworthovi dopomáhá řada špičkových odborníků napříč různými odvětvími – v čele s lékařem Peterem Attiou a extrémním sportovcem Rossem Edgleyem. Druhý jmenovaný se proslavil třeba tím, že obeplaval celé pobřeží Velké Británie, uběhl 1 600 kilometrů s padesátikilovým batohem na zádech nebo absolvoval triatlonový závod (plavání, cyklistika a běh) s pětačtyřicetikilovým stromem na ramenou. Oba dané výzvy filmovému Thorovi nejen zadávají, ale některé z nich s ním přímo překonávají.

Tvůrci dokumentu každý díl postavili kromě překonávání jednotlivých hranic hvězdným hercem i na příbězích běžných lidí nebo méně známých komunit – diváci tak sledují, jakému stresu čelí profesionální hasiči, dozví se, jaké léčivé účinky měla ledová voda na chronické bolesti s kolenem jedné finské ženy nebo uvidí, jak vypadá a co přináší Etiopanům tradiční půst během třídenní náročné cesty do města Gondar…

Veškeré výzvy jsou velice aktuální. Ať už to je práce se stresem nebo během covidu nejen v Česku extrémně populární otužování v ledové vodě. Velký prostor dostává zobrazení skvělé fyzické kondice, které prodlužuje aktivní život. V neposlední řadě je kladen důraz na zkoumání Alzheimerovy choroby a přijímání sebe sama.

Tvůrci cestují prakticky po celé planetě, záběry většinou zaznamenávané drony jsou díky tomu často dechberoucí. Zobrazované scenérie a scény o překonávání hranic těla navíc doplňují jednoduchými, ale zároveň efektními animacemi a infografikami.

Australský herec všem šesti výzvám – čtyřem fyzickým a dvěma spíše mentálního charakteru – čelí nesmírně otevřeně. Upřímně sdílí veškeré své strachy a obavy a publikum rovněž nechává nakouknout pod slupku onoho hollywoodského svalovce – natáčení dokumentu navíc probíhá třeba i během filmování dalšího dílu o Thorovi.

Tělo nezná hranic představuje unikátní dokument. Ten vznikl i díky skvělému přístupu hvězdného Chrise Hemswortha, jenž chtěl inspirovat ke zdravějšímu životnímu stylu. A i když by se někdo zrovna nechystal čelit podobným výzvám, i tak stojí seriál na kanálu Disney+ rozhodně za zhlédnutí.