Video placeholde

Pivo, Češi a hospody: Seriál ČT vás zavede do ikonických českých pivnic a přiblíží jejich příběhy

Osmidílná série České televize Příběhy starých hospod každou středu večer přivádí diváka do někdy slavných, jindy zase pozapomenutých podniků po celé republice. Pivnicemi, hostinci, výčepy a knajpami, z nichž některé zažily národní obrození, přečkaly znárodňování a totalitu a ve kterých se doslova rodil český národ, provází herec Josef Polášek. Dokumentární pořad kombinující pivní gastroturistiku spolu s historicko-kulturním kontextem poutavě vykresluje pevné pouto Čechů a hospod, kterému se v našich končinách za výrazné konzumace piva daří skvěle už po staletí.

Osm dílů a osm regionů, míst nebo měst, které se výrazně zapsaly do několik staletí dlouhého vztahu Čechů a piva. Tvůrci diváka zavádí do hospod jak na zlatavým mokem proslaveném Plzeňsku, tak i třeba na pivem ne tolik známé části republiky, jako jsou Jižní Čechy, Vysočina nebo Královéhradecko. Řeč přijde i na více či měně věhlasné podniky ve třech největších městech, tedy Praze, Brně a Ostravě.

Za seriálem režisérsky stojí Jakub Wehrenberg, který do obecného diváckého povědomí vešel ztvárněním postavy Kvída ve filmu Báječná léta pod psa na knižní předlohu Michala Viewegha nebo rolí v seriálu Zdivočelá země. Wehrenberg ovšem v posledních letech rovněž usedl i za kameru – režíroval například televizní film Postoloprty 1945 – česká odplata a také několik seriálů z dílny České televize, konkrétně Technické památky českých zemí a V karavanu po Česku. A právě v seriálu Příběhy starých hospod je výrazně znát jeho precizní vypravěčský rukopis, který je navíc doplněný četnými záběry dronů zachycujícími krásné scenérie.

Wehrenberg spolu se svým týmem vytvořil řemeslně poctivou osmidílnou sérii, která je cílená převážně na tradiční konzervativní publikum. Pivní turistika je v ní doplněná kulturně-historickým přesahem, a díky tomu tak může dílo oslovit i jiné sféry publika.

V každém z regionů je kladen důraz na to, aby vybrané podniky byly mezi sebou co nejrozdílnější. Diváci se tak třeba dozví o hostinci u České Koruny v Lipnici nad Sázavou, kde Josef Hašek z větší části sepisoval svůj nejslavnější román Osudy dobrého vojáka Švejka. V dalším díle pak zase kamera zavítá na samotu Pleš v Českém lese u česko-německé hranice, kde byla stejnojmenná obec během komunismu srovnána bagry se zemí a na místě zůstala právě jen restaurace a penzion.

Výrazné kontrasty jsou rovněž k vidění na Ostravsku – hornická nálevna U Cingra byla skutečně dříve vyhlášená coby havířská hospoda u ostravského dolu Michal. V 50 kilometrů vzdáleném Frenštátu pod Radhoštem byl tamější valašský podnik U Janíka znárodněn, ale to nezbránilo tomu, aby se v něm konaly spiritistické seance. Hostinec U Olinka ve Lhotce u Přerova zase za minulého režimu ztělesňoval undergroundovou oázu svobody, dnes návštěvníky za výčepem obslouží rodilý Američan Alex Stephen McConahay.

Seriál diváky zavede například i do Beranova hostince v Trávníčku, o jehož existenci existují písemné zmínky už z roku 1546. Nechybí ani návštěvy legendárních pražských hospod U Pinkasů a U Fleků, speciální prostor je vyhrazen i plzeňským podnikům v čele s hostincem U Salzmannů – z pivovarů ze západočeského města se dováželo a stále dováží pivo nejen do celé republiky.

O pečlivě vybraných místech mluví herec Josef Polášek se štamgasty, samotnými majiteli nebo historiky. Herci, jenž se proslavil rolemi ve snímcích Protektor, Václav nebo Mistři či dnes už ikonickou reklamou na Kofolu s vánočním (divokým) prasátkem, byla role průvodce po podnicích s nezaměnitelnou atmosférou ušitá na míru. Ve více než čtyřech desítkách hospod, pivnic a i století starých krčem toho Polášek vypije a sní skutečně hodně.

Příběhy starých hospod neotřele provedou publikum českou, v mnoha obdobích často dosti pohnutou historií. A nejen fanoušci piva si při sledování osmidílné série přijdou na své!