Video placeholde

Nejlepší seriály začátku roku 2020: Mesiáš muslimů a internetový sadista nečekaně bodují, Outsider je King!

Zatímco povánoční knižní trh se nachází v hlubokém limbu, kinematografie i díky termínům vyhlašování nominací a vítězů Zlatých glóbů a Oscarů v lednu sklízí své nejlepší ovoce. Týká se to samozřejmě také seriálů. Těm nejnovějším zahraničním, dostupným na Netflixu, HBO i jinde se věnujeme v našem podcastu. Podívejte se na něj v úvodu článku.

Vůbec prvním seriálem roku 2020 byl pro některé z nás Mesiáš – premiéru jeho deseti dílů totiž Netflix naplánoval na 1. leden 2020. Příběh amerického seriálu naznačuje, jak by se moderní svět, zpravodajské služby, média, texaští baptisti a příznivci hnutí New Age asi chovali, kdyby se někde vynořil charismatický samozvaný zástupce Boha na zemi a začal, řekněme, chodit po vodě. Za projektem stojí jako hlavní tvůrce scenárista Michael Petroni (mj. Zlodějka knih) a známé manželské producentské duo Mark Burnett a Roma Downey, jehož mužská polovička vlastní devět cen Emmy i jisté zásluhy na zvolení Donalda Trumpa prezidentem – právě on totiž před šestnácti lety stvořil populární reality show The Apprentice, v níž si nabubřelý realitní magnát vybíral zaměstnance.

Přehrajte si podcast na Spotify:

 

Ale zpět k tomu, jejž přezdívají Al-Masih, tedy arabsky Mesiáš (ztvárnil ho poměrně neznámý Belgičan Mehdi Dehbi). Jeho kouzlo kromě citací z Písma sypaných z rukávu luxusní teplákovky tvoří lícní kosti ostré jak břitva a pěstěný vousek; na základě těchto kvalit právě vyvedl skupinu zbědovaných Syřanů z Damašku. Útočící vojsko Islámského státu zahnal pomocí písečné bouře a o pár dní později uprchlíky strategicky umístil přímo před ostnatý drát ohraničující Izrael. Rozdmýchají tu mezinárodní konflikt? Nebo dřív v kamenité pustině umřou hlady? Domnělý falešný a fešný prorok s vizáží Krista a intimní znalostí Všemohoucího hrozí svými slovy a činy geopoliticky destabilizovat celou zeměkouli. Proto jsou mu v patách nešťastná agentka CIA Eva Gellerová (Michelle Monaghanová) i traumatizovaný vyšetřovatel izraelské kontrarozvědky Šin Bet Aviram Dahan (Tomer Sisley). Al-Masih, který nakrásně může být podfukářem, teroristou i následovníkem (či mistrem?) mezinárodně hledaného šiřitele konspiračních teorií, zatím koná zázraky po celém světě, uniká z cel, čte myšlenky svých vyšetřovatelů, vládne přírodním živlům, přesvědčuje mormonského prezidenta USA ke stažení veškerých ozbrojených sil z cizích území…

Poté, co se několik dějových linií konečně protne a vše začne dávat jakýs takýs smysl, Mesiáš nejspíš zaujme nejen příznivce populárního seriálu Homeland (neboli Ve jménu vlasti), izraelské Faudy, předloňského Waca nebo loňského Agenta, s nimiž ho spojuje příbuzné téma a po všech stránkách slušná kvalita. Je uvěřitelný (až na pasáž, kde redaktorka CNN nařizuje vyretušovat jednu postavu ze záznamu) a nabízí vhled do prostředí (ne)spolupracujících bezpečnostních služeb i atraktivní zobrazení věřících příslušníků velkých světových náboženství. Měří všem stejným metrem: devótní křesťané z texaského venkova jsou připraveni obětovat své děti a chovají se v důsledku stejně zaslepeně jako nezletilí arabští (m)učedníci s trhavinou pod vestou… Zajímavá perspektiva, napínavá podívaná a zaplaťpánbůh žádná mystika a magie.

Koťátka rozptýlila nudu

Od koťátek pracky pryč! Hon na internetového zabijáka – tak zní zbytečně dlouhý název těsně předvánoční třídílné dokumentární minisérie Netflixu, v níž režisér Mark Lewis rekonstruuje vyšetřování skutečného případu. Bestiální vrah koťat se nespokojí jen se zvířaty a geekové, investigativci-amatéři jsou o krok před cajty…

Na co dívat v karanténě? Nejlepší seriály pro děti a teenegery >>>

Pokud máte v oblibě krimithrillery, lze doporučit i skvěle obsazenou čtyřdílnou minisérii Když nás vidí režisérky Avy DuVernayové. Pět černošských teenagerů je v ní neprávem obviněno z brutálního útoku v Central Parku; nespravedlnost zničí životy jim i jejich rodinám. I tento seriál Netflixu byl inspirován skutečnou událostí.

Což nelze říci o osmidílném seriálu Giri / Haji; což japonsky údajně znamená „povinnost“ a „hanba“. Obojí pronásleduje tokijského policistu, který musí v Londýně najít svého bratra vraždícího příslušníky jakuzy.

Že by nejsilnější King?

Ale abychom se neomezili jen na Netflix a neopomenuli bezesporu tradičnější, sledovanější a původní tuzemskou tvorbu přinášející servis HBO. Loňské filmařské počiny natočené podle prozaických předloh knížepána hororů Stephena Kinga – kupříkladu Castle Rock 2, Doktor Spánek, Ve vysoké trávě, Řbitov zvířátek nebo To (Kapitola 2) – jsou podle nás všechny o kapánek horší než aktuální seriál Outsider, hodnocený na ČSFD nevídanými 92 procenty. Z prvních dvou částí desetidílného thrilleru čiší děs, beznaděj a nečekaný režijní talent stále především „áčkového“ herce Jasona Batemana. Ten zároveň ztvárnil georgijského trenéra dětského baseballu Terryho Maitlanda, nečekaně obviněného z bestiální vraždy jedenáctiletého Frankieho Petersona nalezeného v lese. Jenže sovy nejsou, čím se zdají být, konstatuje brzy detektiv Ralph Anderson (Ben Mendelsohn)… Tenhle seriál doporučujeme nejen milovníkům Akt X a Temných případů.

A co dalšího v roce 2020 doporučujeme? Určitě dožeňte resty. V podcastu výše se bavíme ještě o Zaklínači (Netflix), relativně neznámé jednohubce The End of the F***ing World (Netflix), famózní komiksové jízdě The Boys (Amazon), která je určená především divákům, kteří jindy maskovanými hrdiny spíše opovrhují, a seriálu Mandalorian (Desney+), který je tím nejlepším, co svět Star Wars potkalo od filmu Rogue One. Je toho skutečně požehnaně, takže koukněte na naše video a dejte nám do komentářů vědět, co sledujete vy.