Timmermans se postaví především kandidátovi Evropské lidové strany (EPP), která tvoří v europarlamentu nejsilnější frakci. Od počátku listopadu je jím Němec Manfred Weber.

Timmermans se postaví především kandidátovi Evropské lidové strany (EPP), která tvoří v europarlamentu nejsilnější frakci. Od počátku listopadu je jím Němec Manfred Weber. Zdroj: Reuters

Timmermans se postaví především kandidátovi Evropské lidové strany (EPP), která tvoří v europarlamentu nejsilnější frakci. Od počátku listopadu je jím Němec Manfred Weber.
Spitzenkandidat evropských lidovců Manfred Weber
Předseda Evropské lidové strany Manfred Weber (CSU) dorazil na sjezd spřátelené KDU-ČSL do Prahy. Strana je členem frakce v Evropském parlamentu.
Předseda Evropské lidové strany Manfred Weber (CSU) dorazil na sjezd spřátelené KDU-ČSL do Prahy. Strana je členem frakce v Evropském parlamentu.
Předseda poslanců největší frakce europarlamentu Manfred Weber se navezl do britské premiérky Mayové i politiků, kteří podle něj ošálili Brity, aby volili vystoupení z EU.
6
Fotogalerie

Muž, který chce nahradit Junckera v čele EU: Ukončím přístupové rozhovory s Tureckem

Německý politik Manfred Weber se chce stát novým předsedou Evropské komise. Nahradil by tak lucemburského šéfa komise Jean-Claude Junckera. Voličům, kteří budou skrze své europoslance volit i předsedu komise, slibuje posílení zahraniční politiky a obchodu. Prosazuje vícerychlostní Evropu, někde ale větší integraci nepodporuje. „V některých oblastech to unie s legislativou přehnala. Například s byrokracií pro naše malé a střední podniky,“ řekl Weber v rozhovoru pro deník E15.

Vaším cílem je přiblížit Evropu lidem. V České republice se ale o unii příliš nezajímají, většina z nich nechodí k volbám a často ani neznají své europoslance. Jak to chcete změnit?

Jediným způsobem, jak zatraktivnit volby, je dát lidem alternativní politická témata. Proto naše evropská politická strana, Evropská lidová strana, začíná hlavní fázi své kampaně konkrétními sliby. Například říkáme, že Turecko nemůže být součástí Evropské unie. Pokud bych se stal předsedou Evropské komise, zastavím přístupové rozhovory mezi EU a Tureckem. Musíme jasně definovat hranice Evropy. Ostatní strany jsou však pro přístup Turecka. Ukazujeme zde proto alternativy. Na druhou stranu Evropa musí být kontinent s humanitárním přístupem, pokud tu máme uprchlíky, musíme se o ně postarat. Druhým tématem je obchodní politika, chceme rozvíjet obchodování s Kanadou, Japonskem nebo Mexikem. Můj poslanecký klub byl vždy pro uzavírání obchodních dohod. Oproti tomu Zelení nebo Piráti byli vždy proti tomuto konceptu. Voliči se musí rozhodnout: chtějí Evropu otevřenou zahraničnímu obchodu, nebo chtějí kolem Evropy vytvořit obchodní hranice a neuzavírat žádné další dohody? Takže nabízení alternativ, to je ta metoda.

Tedy nabízení jednodušších, srozumitelných témat.

Ano, přesně tak. Také bych chtěl změnit dnešní krizový způsob myšlení. Dnes v Evropě pořád mluvíme o zvládání krizí, o krizi eura, migrační krizi, krize spojené s Brexitem. Chtěl bych otevřít novou kapitolu optimismu a naděje. Chci lidem ukázat, co můžeme dokázat, pokud budeme pracovat společně jako Evropané. Pokud spojíme své síly, můžeme být velmi silní.

Právě migrační krize ale rozděluje Evropu. Například kvóty jsou něco, co kritizuje řada zemí včetně české vlády.

Naše migrační politika je jasná, nejdůležitější jsou přísné hraniční kontroly. Podporujeme posílení pohraniční stráže, aby Frontex měl do budoucna deset tisíc členů. Jsme ale také křesťanští demokraté, cítíme zodpovědnost. Musíme garantovat, že každá země přispěje svým dílem k řešení situace. Nemyslím si, že při současném rozložení politických sil je možné prosadit povinné kvóty pro přijímání uprchlíků. Čeho ale můžeme dosáhnout je model, který připravilo rakouské předsednictví, a to je flexibilní solidarita. Ať se země na národní úrovni samy rozhodnou, jakým způsobem se zapojí. Například pro Německo ani Českou republiku není důležitá otázka investic do hraničních kontrol, protože u nás nejsou vnější hranice unie. Můžeme ale najít jiné mechanismy, například přispět na humanitární akce v Sýrii. Takže řešení by mělo být na národní úrovni, ne v Bruselu. Jedno ale musí být jasné – nikdo nesmí říct, že ho to nezajímá a nechce se starat. To je rétorika extremistů.

Celý rozhovor najdete na webu e15.cz >>>