Video placeholde

Český samuraj vs. Rise of the Ronin: Muži nosí ženské masky, oblečení samurajů odkazuje na hasiče

Ve speciální debatě na festivalu Comic-Con Prague 2024 před živým publikem debatoval šéfredaktor Reflexu Martin Bartkovský s „českým samurajem“ Jakubem Zemanem. Téma debaty bylo předem jasné. Hodnotila se hra pro Playstation 5 s názvem Rise of the Ronin, která se odehrává v druhé polovině 19. století v Japonsku. Videoherní svět byl ale jako obvykle spíše záminkou a téměř hodinové povídání přináší prostor pro historickou přednášku, která je doslova nabita zajímavými fakty o životě samurajů a roninů na samém konci jejich nejslavnější éry. Podívejte se na video v úvodu článku.

Hned v úvodu debaty přestává odborník na historické Japonsko Jakub Zeman chodit kolem horké kaše. Videoherní počin Ghost of Tsushima, který vyšel exkluzivně také na konzoli od Playstationu, je podle něj mnohem lepší, co se týče zpracování soubojů i realističnosti poškození. I hra Rise of the Ronin má ale něco do sebe. Ukazuje začátek konce samurajů a jejich schopnost se po 300 letech v uzavření nakonec dobrovolně otevřít světu.

Co v Rise of the Ronin sedí, je použití palných zbraní, které byly v té době už běžnou součástí výbavy. Kromě děje hry samotné připomeneme nejslavnější roniny japonské historie a vypíchneme i to, čím se lišily právě v této době. Velmi zajímavě je zpracované oblečení samurajů a roninů ve hře, které skutečně odkazuje na dobové oděvy hasičů. Proč se samurajové vydávali za hasiče? Mohl se z ronina stát zase samuraj a naopak, aniž by člověk musel spáchat sebevraždu? Jak dopadl střet šavlí a katany v reálněm světě? Proč nosí jeden ze záporáků ženskou divadelní masku a existovala japonská mečířka? Nejen to zjistíte ve videu v úvodu článku.