31. kongres ODS v Ostravě: Petr Fiala (13.4.2024)

31. kongres ODS v Ostravě: Petr Fiala (13.4.2024) Zdroj: Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

Do předsednictva ODS byla zvolena Eva Decroix (13.4.2024)
Do předsednictva ODS byla zvolena Eva Decroix (13.4.2024)
Do předsednictva ODS byla zvolena Eva Decroix (13.4.2024)
Do předsednictva ODS byla zvolena Eva Decroix (13.4.2024)
Nové vedení Fialovy ODS: K pětici mužů se přidala i žena, poslankyně Eva Decroix
7
Fotogalerie

Viliam Buchert: Kongres ODS stranu zabetonoval, kočkopes spoléhá na volební zázraky a hledá mladé voliče

Když někdo poslouchal projev premiéra Petra Fialy i některých jeho kolegů, musel mít pocit, že 31. kongres ODS v Ostravě se odehrává v paralelním světě. Na jednu stranu se dají věci, jako obhajoba demokracie, menší vliv státu, podpora západních hodnot i kritika Ruska, podepsat. Na druhou stranu se kongres většinou tvářil, že nic tak dramatického se pro ODS neděje. V reálném světě ale preference strany zaostávají za hnutím ANO o dvacet procent a ministři i sám Fiala jsou velmi nepopulární. Navíc ODS chybí nové výrazné mladé tváře. A také buřiči, kteří by stranu hnali víc kupředu. Kongres situaci ve straně zabetonoval. Pokračuje spoléhání se na další volební zázraky.

Až do 17 hodiny odpolední probíhal první den kongresu ODS vlažně, žádné překvapení se nekonalo, vše běželo podle dopředu připraveného scénáře. Pak se slova chopil europoslanec Alexandr Vondra a vystřihl nejlepší projev a to přesto, že si dovolil i filozofovat. Byl to malý politologický rozbor, do kterého dokázal vtěsnat Ježíše Krista i zamyšlení nad tím, co představuje v politice pravda. Zcela správně poukázal na to, že ODS musí více zaujmout mladé voliče. „Potřebujeme naši bázi omladit a okysličit,“ říkal Vondra. A na závěr dodal: „Lovu voličů zdar a Pánbůh přitom s námi.“ Obojí platí stoprocentně.

Samotná ODS se totiž označuje za pravicovou liberálně konzervativní stranu. To může být pro mnohé voliče i příznivce matoucí. Je pak z toho politický kočkopes. Liberalismus je totiž v Česku někdy ztotožňován s levicovostí a mladostí a konzervatismus se zatuchlostí, s něčím starým. Ani jedno není přesné, jenže to některým voličům z hlavy nikdo nedostane. Pokud chtějí občanští demokraté uspět v různých dalších volbách, bude muset nachytat i prvovoliče. A to jak sami, tak jako součást koalice Spolu.

Je to důležité z toho důvodu, že v příštích volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2025 bude mít možnost volit rekordních skoro 600 000 prvovoličů, což je důsledek silnějších populačních ročníků z nultých let. To je velký potenciál, ale na tyto lidi má políčeno především hnutí STAN, Piráti a pokouší se o to i tiktokový blouznivec Andrej Babiš. Může se něco takového podařit i ODS? Zatím to tak nevypadá. Mladé voliče se snaží z řad ODS více oslovit iniciativa ČESKO.plus. Ta se věnuje tématům jako je dostupnost bydlení, digitalizace, technologické firmy a podobně. To cílí na mladé voliče, ale „stará garda“ občanských demokratů v tom iniciativě pomáhá nedostatečně. Spíše spoléhá na to, že ODS to nějak přežije, protože pro polovinu občanů je nevolitelný jak Babiš, tak Tomio Okamura.

Přitom Petr Fiala při svém kandidátském projevu, v němž se ucházel o opětovné zvolení předsedou ODS, nezklamal. Dokonce se dá říct, že to byl rétoricky dobrý a správně strukturovaný projev. Kdekoho mohl uspokojit. Ovšem typ podobného vystoupení bychom měli slyšet za situaci, kdy se strana veze na vítězné vlně a je čas spolustraníky pohladit a pochválit. To premiér udělal, ale chtělo to z jeho strany daleko více burcování, více emoční síly, která by navedla ODS k lítému boji za nová volební vítězství. Fiala v projevu sdělil, že on není politik, který bouchá do stolu, ale do stranického pultíku v ostravském hotelu pěstí zabušit měl. Protože spoléhání na to, že koalice Spolu vyhraje i další sněmovní volby (situaci ve straně ale hodně ovlivní i červnové evropské a podzimní krajské hlasování) se může brzy rozplynout. Předpoklad, že když už nebudou růst ceny potravin a elektřiny, které jsou přitom pořádně vysoko, tak to povede k dalšímu vítězství, se nemusí naplnit.

Ještě připomeňme, že Petr Fiala neměl na post předsedy protikandidáta. Jako kdyby ve straně byla naprostá spokojenost. To pravda není, všichni se ale bojí do toho říznout. Fiala nakonec získat přes 80 procent hlasů. To je opticky dobrý výsledek, ale když nikdo proti vám nekandiduje… Jistě, hned se začalo hovořit o silném mandátu. Budiž, politika je i o symbolech. Když jsme u nich, tak více hlasů než Fiala získal při volbě místopředsedů Martin Kupka a Alexandr Vondra.

Jediným novým člověkem na postu místopředsedů se stala Eva Decroix (41). Ano, může být pro ODS vítaným oživením, ale její patetické vystoupení bylo plné frází, které se tolik lišilo od jejich pravidelných razantních vystoupení v televizi.

Škoda, že nominace na místopředsedu se vzdal nejkompetentnější ekonomický expert strany Jan Skopeček, který se na podzim chce stát středočeským hejtmanem. Byl by výraznějším místopředsedou než ministr kultury Martin Baxa, který straně toho moc nepřináší. Ale v každé straně se vyvažuje a rozhodují i zájmy jednotlivých regionů.

Kongres také potvrdil, že ODS je dál velmi machistická strana. Jedinou místopředsedkyní je vzpomínaná Eva Decroix. Jedinou ženou nominovanou do výkonné rady (ta má 14 členů) byla Alexandra Udženija, jejíž politická hvězda už ale dávno vyhasla. Nejde o to, nastolit nějakým usnesením genderovou vyváženost, jak je to dnes módní, ale akutní nedostatek žen v nejvyšším vedení nesvědčí o ničem dobrém.

Kongres ODS tak ničím zásadním nepřekvapil a situaci na nějakou dobu zabetonoval. Zda do stranického bunkru vlétnou voličské rakety, které to celé rozbijí, uvidíme v červnu, na podzim a pak příští rok při sněmovních volbách. Pokud se nezadaří, Petr Fiala už nedostane do stolu zabušit.