Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Brusel podle Babiše: Jourová se zbláznila, Charanzová zradila. Jak dopadnou jeho další kandidátky?

Politika je špinavé řemeslo a když jde o koryta, moc a prachy, je potřeba pořádně vyprat špinavé prádlo. A protože před pár dny začala ostrá kampaň před červnovými volbami do Evropského parlamentu, začaly pračky u některých stran svými bubny již vydatně otáček. Největší takovou pračku má samozřejmě Andrej Babiš. Dlužno dodat, že jeho mašina je velmi výkonná, protože je věčně v permanenci. Ve politické sektě typu ANO je do ní prádla stále dost. I nyní.

„Paní Jourová, která odcházela do Bruselu celkem normální, se tam úplně zbláznila,“ prohlásil nejvyšší guru ANO ve své videopříspěvku, který před pár umístil na sociální sítě. O pár dnů později Babiš zle počastoval (za ANO zvolené) europoslankyně Ditu Charanzovou či Martinu Dlabajovou. Pro neznalé doplňme, že všechny tři tyto dámy udělaly díky hnutí ANO velkou kariéru v unijních institucích. Na takovou metu by samozřejmě nedosáhly, pokud by před časem nebyly k Babišovi náležitě loajální a později se za něj v mnoha ohledech či jeho záležitostech nervaly jako lvice. Ale to je pryč, kamarádství skončilo. Vždyť vlastně ani žádné nebylo, že...

Nyní je před volbami a je potřeba do souboje o hlasy, prachy a funkce vyslat nové a zaručeně čisté a nezkažené lidi. A hlavně loajální. To je zásadní, protože aby se snad nedej Bože nestalo něco podobného jako kdysi s Pavlem Teličkou, kterého vlastně už Babiš ani nezná a neví, jak či kde k němu přišel.

Letošním lídrem kandidátky ANO do Evropského parlamentu je Klára Dostálová. Ta v posledních týdnech a měsících prokazuje svému chlebodárci věrnost až za hrob. Na jednu stranu není divu. Až bude v Bruselu, zmizí Babišovi z dohledu a možná i z excellové tabulky, do níž si Karel Havlíček dělá evidenci příspěvků jednotlivých lidí na síti X. Ostatně je veřejným tajemstvím, že ještě jako ministryně pro místní rozvoj Dostálová kandidovala v roce 2020 v Královéhradeckém kraji v krajských volbách (byť až na 11. místě) s primární vidinou toho, že ANO vyhraje a ona se v rámci povolebního vyjednávání stane hejtmankou a zmizí z horké ministerské židle na východ Čech. Nepovedlo se. Vlastně už podruhé. V roce 2016 totiž ANO pod jejím vedením v kraji sice vyhrálo, ale zatímco Dostálová juchala a slavila o 106, v nedalekém Náchodě se ještě ten večer sešli zástupci dalších stran a upekli koalici bez vítěze. Inu politika…

Další vypečeným soustíčkem na kandidátce do Evropy je ex-hejtmanka středočeského kraje Pokorná Jermanová. Popisovat její „život a dílo“ by vydalo na slušnou diplomovou práci. I ona má však něco, co je potřeba a bez čeho to nejde, tedy loajalitu (nebo alespoň se tak tváří) až za hrob.

Z dalších jmen uveďme ještě například Babišovu spoluobžalovanou v kauze Čapí hnízdo Janu Nagyovou. Ta už si volby také vyzkoušela, ale v senátních volbách na podzim 2022 ji Miloš Vystrčil z ODS na Vysočině vyprášil jako dva roky neluxovaný koberec.

Nebudu tady rozebírat celou kandidátku ani možný výsledek hnutí ANO. Zastavme se u něčeho jiného. Za dobu existence této politické firmy z něj odešlo nebo bylo odejito mnoho známých lidí. Někteří na to, jak se u Babiše kalí ocel, přišli poměrně brzy a odešli ještě jakž takž se ctí. Jiným to trvalo dlouho a u jejich popisů toho, jak prozřeli, se člověk musí štípnout do ruky, jestli náhodou nespí. Na tento seznam nejspíš přibude i Jourová a obě Babišovy kdysi nejviditelnější europoslankyně. Pobyt v institucích Unie jim zřejmě uškodil. Buďto zradily nebo se zbláznily. Dámy a pánové, takhle zhoubný je pobyt v Bruselu

 

Přesto Babiš do toho stejného Bruselu posílá znovu na zteč svoje šiky. Každý z kandidátů, kdo se tam dostane, bude mít od svého i jasné instrukce co tam dělat a o co se postarat. A když bude poslušný a nebude se odchylovat od not, nebude prohlášen za blázna nebo zrádce a nepůjde do stranické pračky. A ještě si tam slušně vydělá (něco z toho pochopitelně pošle i do stranické kasičky).

Člověk však nemusí být příznivec ani volič hnutí ANO, aby si nevšiml, že během svého působení v EU Jourová, Charanzová či Dlabajová v některých ohledech mluvily docela rozumně, dělaly prospěšné věci a zanechaly v Bruselu nebo ve Štrasburku po sobě nějaký otisk. Jejich současným proviněním ale bylo, že prozřely (byť později, ale přece) a už se nechtějí vracet do kolejí projektovaných z průhonické Sokolovny. Jak je to možné? To se asi opravdu musely zbláznit a zradit. Teď jen aby za pár měsíců či let nedopadly stejně Dostálová nebo Pokorná Jermanová? Myslíte, že to opravdu zvládnou a neuhnou časem na scestí?