Kateřina Konečná, politička, europoslankyně

Kateřina Konečná, politička, europoslankyně Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Viliam Buchert: Média bizarně milují poštěkávání a politické kung-fu komunistky Konečné

Neuplyne snad jediný den, aby se někde nevynořila europoslankyně a předsedkyně Ústředního výboru Komunistické strany Čech a Moravy Kateřina Konečná (43). Představitelka strany, která není ani v Poslanecké sněmovně, ani v Senátu. Konečná se přitom neobjevuje jen na proruských a protivládních webech (to je očekávatelné) či na sociálních sítích, ale bizarně se do ní zamilovaly i největší televize jako Nova, Prima a ČT. Komunistická europoslankyně u toho ráda předvádí domovnické poštěkávání a politické kung-fu. To vše dohromady jí otevírá cestu k červnovému znovuzvolení do Evropského parlamentu.

Byl to jeden z významných milníků české porevoluční historie, když se v parlamentních volbách v říjnu 2021 nedostala KSČM do Poslanecké sněmovny. Bylo to poprvé od listopadové revoluce. Kateřina Konečná pak nahradila ve funkci předsedy komunistů placeného spolupracovníka StB Vojtěcha Filipa. A protože je už od roku 2014 europoslankyní, zůstala přívrženkyně leninských metod práce (ukřičet a potlačit politické soupeře) jedinou viditelnou tváří komunistů. Zná snad někdo další členy Ústředního výboru, kteří s ní vedou stranu? Ani náhodou. Jmenují se Petr Šimůnek, Marie Pěnčíková, Ludvík Šulda, Milan Krajča, Jiří Horák a Vladimír Chaloupka. Ty nikdo nikam nezve, na nic se jich média neptají, a tak všechno „zůstává“ na Konečné. Ta se činí, jak může.

Viděli jsme to před několika dny i v první velké debatě lídrů politických stran a hnutí v CNN Prima News (ta stanice miluje Konečnou ze všech nejvíc, tam může klidně bydlet) k volbám do Evropského parlamentu. Proč tomu tak je? Kateřina Konečná sice reálně v europarlamentu za deset let neprosadila nic smysluplného ani s ničím, co by pomohlo České republice nepřišla, ale v zákulisí bruselské politiky se vyzná. Může proto doma neustále útočit na kohokoli z vládních a někdy i opozičních stran. Je to takový ukřičený komunistický sám voják v poli.

Výřečná je, to ano, zejména když papouškuje ruské narativy v případě války na Ukrajině. To jí jde skvěle. Putin a Kreml nepotřebují takové lidi ani přesvědčovat, ani platit, dělají to zcela dobrovolně. Konečná využívá i faktu, že česká levice utrpěla v roce 2021 ve volbách do Poslanecké sněmovny tvrdé rány, protože kromě KSČM se do sněmovny nedostala ani sociální demokracie. Kateřina Konečná tak osobně přebrala některé voliče levici, i když jich tam už moc nezbylo, protože mnozí utekli k Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO. Pořád jich je ale dost na to, aby Konečnou protlačili do europarlamentu.

Průzkumy (věřit jim nemusíme, berme to jen orientačně) naznačují, že podpora pro KSČM osciluje někde mezi 3 až 6 procenty. Volby do Evropského parlamentu jsou ale jiné. Obvod je v Česku jen jeden a kromě stranických preferencí rozhodnou i osobnosti, které dokážou přilákat pozornost přímo k sobě. To jsme viděli i v minulosti, připomeňme třeba televizního mága Vladimíra Železného, moderátorku Janu Bobošíkovou či ekonoma Petra Macha, který se dostal do Bruselu kdysi za mimoparlamentní Svobodné a dnes je lídrem kandidátky Okamurovy SPD. Výrazná a hlučná Kateřina Konečná je právě ten typ politika, kterému mohou eurovolby vyhovovat.

Média jí v tom výrazně pomáhají, přestože dnes představuje Konečná okrajový politický proud. Zejména televize baží po tom, aby v přímých přenosech nabídly divákům politické kung-fu a poštěkávání soupeřů v debatách. To přitahuje pozornost a zvyšuje sledovanost. Přiznejme, že to jsou disciplíny, které Kateřina Konečná umí. Takže ji uvidíme až do června všude každý den. A pak podle všeho dalších pět let v Bruselu a Štrasburku, i když tam bude opět jen do počtu.