Video placeholde

Miloš Zeman pro Reflex: Od pokusu o sebevraždu syna považuji novináře za lumpy, dcera Kateřina je v Barceloně

Exprezident Miloš Zeman poskytl Reflexu po dlouhé době rozhovor, který vyjde ve čtvrtek. Kromě své kritiky Fialovy vlády, názoru na Putina či na zelenou ideologii, která se šíří Evropou, hovořil také o svých dětech, synovi Davidovi a dceři Kateřině. Zeman říká, že právě kvůli synovi a jeho někdejšímu pokusu o sebevraždu kdysi přitvrdil v názorech na novináře a média.

Reflex se ptal Miloše Zemana, zda jeho letitá averze k novinářům vznikla i tím, jak byl kdysi popisován pokus jeho syna Davida o sebevraždu z nešťastné lásky. David Zeman je lékař a vědec a exprezident v rozhovoru pro Reflex popsal věc takhle: Byl to jen demonstrativní pokus před dveřmi jeho milé. Lidové noviny tehdy napsaly, že se pokusil o sebevraždu. Když si to můj syn přečetl, tak mi napsal, že tentokráte to bude opravdová sebevražda, zřejmě nedokázal snášet útlak našich pitomých médií… Každý jev má více příčin. Ale toto byla jedna z velmi významných příčin. Dřív jsem pokládal novináře především za pitomce. Po tomto článku jsem je začal pokládat i za lumpy. Podívejte se, riziko, že se můj syn opravdu sebezavraždí, bylo po tomto jeho dopise velmi silné a na takové riziko se nezapomíná.“

V minulosti bývalý prezident to samé už popsal deníku Blesk, i když to formuloval trochu jinak. Tam říkal: „Novináři napsali, že spáchal sebevraždu kvůli politické angažovanosti svého otce. David mi po tom, co si to přečetl, napsal, že teď se zavraždí doopravdy. Byly to tři nejstrašnější dny v mém životě.“

Po boku Miloše Zemana se v kampani v prezidentských volbách občas objevovala i jeho dcera Kateřina. Ta ale v poslední době zmizela z očí české veřejnosti. Konzultoval s ní Zeman někdy své politické názory, a co teď jeho dcera dělá? I na to exprezident odpověděl: „Občas jsme o politice hovořili.Ale moje dcera je teď v Barceloně, protože pracuje pro španělsko-anglickou počítačovou firmu. Když ji ale vidím, tak se bavíme hlavně o jiných věcech než o politice,“ řekl Zeman. Je to i kvůli tomu, že Kateřinu podle jejího otce politika moc nezajímá.

Velký rozhovor s exprezidentem Milošem Zemanem o české vládě, Číně, Green Dealu, Vladimiru Putinovi i o tom, jak tráví čas v důchodu, vyjde v Reflexu ve čtvrtek 2. listopadu.

Reflex 44/2023