Video placeholde
Trénink aktivních záloh Armády ČR ve Vyškově
Trénink aktivních záloh Armády ČR ve Vyškově
Trénink aktivních záloh Armády ČR ve Vyškově
Trénink aktivních záloh Armády ČR ve Vyškově
9
Fotogalerie

Aktivní zálohy: Těžká dřina, zranění a stres. Možnost dobrovolně odejít nás drží nad vodou

V posledních měsících eviduje Armáda České republiky zvýšený zájem o vstup do aktivních záloh. Hlásí se lidé ze všech koutů republiky, různého věku a profese. Během měsíčního kurzu základní přípravy se z nich ve Vyškově snaží udělat vojáky. Proces je to náročný a mnoho kadetů jej nezvládne ať už psychicky či zdravotně. Přinášíme rozhovory s těmi, kteří měli vůli a odolnost kurzem projít.

Při naší první návštěvě jsme mluvili s deseti uchazeči, k závěrečnému cvičení to zvládli tři. Mezi nimi je i Ukrajinec s českým občanstvím Vjačeslav, který sice lámanou češtinou, ale o to přesvědčivěji říká, že ho k rozhodnutí narukovat vedla hlavně mezinárodní situace a válka na Ukrajině. Do záloh se přitom přihlásil ještě před únorovou invazí.

„Jsem řidič z povolání a to bude i moje práce v zálohách, podle slibu mám řídit Pandura... A jestli chci vstoupit i do profesionální armády? To vám řeknu po třiceti dnech!“

V aktuální mezinárodní situaci by se Vjačeslavovy důvody jevily jako převažující i u dalších kadetů. Ale není tomu tak – třeba Marie, matka malého dítěte a právnička, si chtěla hlavně dokázat, že na to má, chtěla se naučit bránit a udělat něco pro vlast.

Ani přes enormní fyzickou i psychickou zátěž jí nechybí neustálý úsměv na tváři: „Chtěla jsem se přihlásit už dřív, ale čekala jsem, až bude dítě větší a ty čtyři týdny beze mě zvládne snáze.“

Na kurzu základní přípravy se potkávají lidé z různého prostředí, s různými motivacemi, napříč věkovými skupinami.

 „Nezřídka se nám v kurzu objeví vrcholoví manažeři, kteří vůbec nejsou zvyklí, že jim někdo organizuje život, ti si na armádu zvykají hůř, ale zase mají pevnou vůli. Byl tu europoslanec Zdechovský, na příští turnus má přijet jeden známý herec, hlásí se nám opravdu lidé ze všech stran,“ říká štábní praporčík Pavel Konvalinka, který má kurz základní přípravy aktivních záloh na starosti.

Jeho slova ostatně dokládají i další uchazeči o kurz, například šestatřicetiletý Jakub, který učí na vysoké škole. Do aktivních záloh se snaží vstoupit už podruhé, z minulého kurzu ho vyřadila nemoc. Při naší další návštěvě ho mezi kadety už nepotkáme, důvod, proč skončil, neznáme. Stejně tak i třiačtyřicetiletý pečovatel Karel, který byl při nástupu se svým dokonalým ustrojením k nerozeznání od profesionálního vojáka, se záložákem zatím nestane.

Reportáž z kurzu aktivních záloh najdete v tištěném Reflexu č. 32