Zeman už přes osm měsíců nenavštívil nemocnici, jeho lékař totiž za ním jezdí do Lán.

Zeman už přes osm měsíců nenavštívil nemocnici, jeho lékař totiž za ním jezdí do Lán. Zdroj: Foto ara

Izraelský prezident Jicchak Herzog a český prezident Miloš Zeman (11.7.2022)
Izraelský prezident Jicchak Herzog a český prezident Miloš Zeman (11.7.2022)
Izraelský prezident Jicchak Herzog a český prezident Miloš Zeman (11.7.2022)
Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie na TV Prima
Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové. (3.7.2022)
8
Fotogalerie

Zemanův Hrad si to ještě chce užít. Veto na státní pojištěnce jako jedna z posledních her

Diplomaticky, nebo spíš ironicky řečeno, prezident Miloš Zeman už delší dobou veřejný prostor zrovna moc nezahlcuje. Z Pražského hradu zaznívá k řadě aktuálních událostí mlčení, případně jen strohá reakce. Občas se více dozvíme z jeho vystoupení v Partii na televizi CNN Prima News či jinde. Jinak ale panuje hradní, respektive lánský klid.

Pondělní zpráva, že se prezident rozhodl vetovat vládní novelu o úpravě plateb do zdravotního systému za státní pojištěnce, by tedy mohla být vnímána jako pozitivní připomenutí, že Miloš Zeman hlavou státu ještě je a několik měsíců bude. A logicky a vcelku sympaticky by mohlo znít i jeho vyjádření publikované na hradním webu: „Jde o opatření, které za současné nepříznivé ekonomické situace bude mít negativní dopad na kvalitu a dostupnost zdravotní péče.“  (Celé prohlášení najdete na webu Hradu).

Pak tu jsou ale i jiné, tedy vládní úhly pohledu. Plus taková malichernost jako skutečný obsah zmíněné novely. Koaliční politici se hned obratem ozvali, že nic takového úprava nezpůsobí, neboť díky zvýšeným státním platbám v první části roku a lepšímu vývoji si zdravotní pojišťovny dokázaly udělat rezervy. A že jde vlastně jen o vyrovnání ročního objemu – nejdřív stát dával více, teď by zas pár měsíců dával méně.

Příští rok se navíc mají platby za státní pojištěnce opět zvýšit a od roku 2024 pravidelně valorizovat. Tedy pokud poslanci přehlasují prezidentovo veto, na což má pětikoalice dost hlasů…

Ze strany Miloše Zemana (a jeho týmu) je to samozřejmě i hra, možná v několika úrovních. Jednak jsou tu ekonomické aspekty, což se týká především zdravotních pojišťoven. Do téhle sféry nejspíše spadá i zpráva o uplynulé návštěvě šéfa VZP Zdeňka Kabátka na Pražském hradě, o níž referoval Deník N.

A pak je tu pochopitelně politická hra. Přímo volený prezident hájí lid… zde téměř šest milionů státních pojištěnců (děti, senioři, nezaměstnaní…) neboli přes půlku populace. A k tomu se alespoň jednou za čas vymezuje proti vládě a naopak souzní s výtkami z opozičních řad. Byť například nedávné schválení úsporného tarifu pro domácnosti přes něj bez problému prošlo.

Je třeba připomenout to nejdůležitější – že hlava státu má na vetování zákonů suverénní právo. Stejně tak jako vládní většina má ve sněmovně nástroj na jeho přehlasování. Je to jasně definovaný a férový politický boj, není třeba kvůli tomu hanit ani jednu ze stran.

Potom je tu ještě jeden pohled. Mandát Miloše Zemana (a jeho týmu) se už pomalu začíná chýlit ke konci a vetování jednotlivých zákonů je jedním z mála způsobů, jak se může politicky projevit. Zároveň tím možná i dláždí cestu svému nástupci, ať už to bude kdokoliv. Protože vymezování se vůči současné vládě a jejím krokům se může stát za současné rozkolísané ekonomické situace výtahem na Hrad.