Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové. (3.7.2022)

Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové. (3.7.2022) Zdroj: CNN Prima News

Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové. (3.7.2022)
Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové. (3.7.2022)
Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové. (3.7.2022)
Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové. (3.7.2022)
Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové. (3.7.2022)
10
Fotogalerie

V Lánech vyměnili prezidenta. Zeman mluví srozumitelně, nenadává, ubylo bonmotů. Co se stalo?

Prezidenta Miloše Zemana buď polili zázračnou vodičkou, nebo ho vyměnili. V posledních týdnech poskytl několik rozhovorů, dál hojně kritizoval, ale na rozdíl od minulosti nebyl tak agresivní, nepoužíval sprostá slova, i bonmotů bylo méně. Zahrál si na „strejdu odvedle“ a vypadal lépe i po zdravotní stránce. Tentokráte mu netekly sliny z úst, nepotil se, nedělal přeřeky, bylo mu dobře rozumět. Stalo se v Lánech něco zvláštního? Nevyrobili Mynář, Nejedlý a Ovčáček někoho jiného?

Pokud se daří (nevíme, zda se jedná o trvalý jev) prezidentovi lépe, tak je to dobrá zpráva. Jedna z mála, kterou jsme schopni v posledních letech v případě Zemana zaznamenat. Sám říká, že přestal kouřit, že omezil alkohol, že má dobré výsledky testů a že opatrně a pomalu začíná zkoušet chodit bez pomoci.

Přerod (a opět nevíme, zda je trvalý) se odehrál i při poskytování rozhovorů. Podíval jsem se a přečetl jsem jich za posledních 30 dní pět a v žádném prezident nepoužíval nadávky a sprostá slova, jak bylo u něj dlouhá léta obvyklé. Že by zmoudřel, to předpokládat nemůžeme. Že by prozřel, to také ne. Ale změnil taktiku. Podle všeho chce zmírnit všeobecnou ostudu, s kterou se do politického důchodu v březnu příštího roku odebere. Ale ani to není jisté. Ještě bude mít čas překvapit.

Pětkrát stejně s jednou výjimkou

To, že jsme se od Miloše Zemana nedozvěděli v posledních interview nějaké zajímavé novinky či něco hodně překvapivého ze zákulisí, není tentokráte ani tak jeho vinou. Novináři mu totiž pokládali zcela identické otázky – Fialova vláda, ekonomické problémy země, prezidentské volby, Ukrajina či kde stráví dovolenou. Prezident logicky odpovídal všem v podstatě stejně. Terezie Tománková v televizi Prima (poslední v řadě) v neděli 3. července před polednem proto znovu omlela vše, co jsme předtím slyšeli několikrát.

Navíc se jednalo o velmi zvláštní seskupení médií (ukrajinská redakce Radia Svobodná Evropa, server iportaL24.cz, web Parlamentní listy, deník MF Dnes a televize Prima). S některými z nich Zeman mluví opakovaně, protože ví, že nic moc konfliktního ohledně jeho vlastní osoby či některých vykutálených spolupracovníků z Pražského hradu nepadne.

Ještě malá poznámka k dotazům na prezidentskou dovolenou. Podle Zemanova programu to vypadá, že na dovolené je už mnoho a mnoho měsíců. Proto je naprosto absurdní, že úředníci jeho kanceláře tvrdí, že kvůli nabitému programu neměl čas jít na tryznu do Terezína či vzpomínkovou akci do Lidic, mezitím ale v posledních týdnech seděl u mediálního pásu a vyráběl sérii rozhovorů. Dramaturgicky a politicky to byl špatný postup Pražského hradu i prezidenta samotného. Zeman by se měl na některých akcích objevovat. Pokud je mu už lépe (což sám tvrdí) jsou výmluvy bezpředmětné.

Vraťme se k rozhovorům, které poskytl. Nejzajímavější bylo interview pro ukrajinskou redakci Radia Svobodná Evropa. Nebyly tam sice také žádné novinky, ale Zeman poměrně otevřeně hovoří proti Putinovi, vysvětluje své někdejší výroky o Rusku a podporuje Ukrajinu. Pronesl slova, za které se Česká republika nemusí stydět, naopak. Nejsou nijak vyhýbavá, jak to vidíme a slyšíme v případě Ukrajiny u některých politiků západní Evropy či maďarského premiéra Orbána. Jistě, i Zeman má v tomto případě máslo na hlavě, protože Putina léta otevřeně a bezostyšně podporoval. Dnes ho označuje za válečného zločince.

Co z toho plyne?

Poslední sérii rozhovorů Miloše Zemana můžeme považovat za dělostřeleckou přípravu na jeho poslední fázi prezidentství. Pokud nebude tolik provokovat, tím lépe. Pokud ho bude jeho tělo více poslouchat, tím lépe. Dlouholetou ostudu už ovšem žádnou změnou vystupování nesmaže. Navíc uvidíme, až se vrátí z křivoklátských lesů po dovolené, zda se v něm znovu neprobudí démonické síly.