Video placeholde
Karel Janeček  v Karlových Varech
Karel Janeček  v Karlových Varech
Karel Janeček  v Karlových Varech
Karel Janeček  v Karlových Varech
Karel Janeček  v Karlových Varech
11
Fotogalerie

Karel Janeček kandiduje! Na prezidenta, ale i na nejlegračnějšího záporáka z Batmana

“Vítejte v mých Varech, ha ha ha,” začal Karel Janeček tiskovku, kterou chtěl utvrdit svět v tom, že si to skutečně nerozmyslel, ale vážně chce kandidovat na prezidenta České republiky. A od té úvodní věty si excentrický boháč až do konce tiskové konference zachoval stejnou úroveň sebereflexe. Končil totiž tím, že chce zachránit naši civilizaci. Tým Reflexu je ve Varech od zahajovacího večera a tohle byla zatím nejlepší show, jakou jsme tady viděli.

Neměli bychom tomu dopolednímu setkání Janečka s novináři říkat tiskovka, oficiálně to byl “brunch” a pořadatelé několikrát zdůrazňovali, jak je celá akce velice neformální a uvolněná. Protože každý, kdo jde na uvolněný a neformální brunch má rád, když jsou kolem něj obrazovky, které ve smyčce promítají fotky polonahého Karla Janečka, jak dělá stojky a pózuje s boxerskými rukavicemi.

Janeček je, jak asi víte, posedlý číslem jednadvacet. Je to vidět na nejen jím navrhovaném volebním modelu D21, ale třeba i na tom, že svoje akce rád začíná v celou:21. A když se to nestihne, jako třeba v neděli dopoledne, kdy měl brunch v karlovarském hotelu Imperial, začíná se ve 42. Číslo se ale promítá mnohem hlouběji do psýchy kandidáta na Hrad.

Totiž, součást Janečkovy kampaně je velice sympatická snaha o oddlužení dětí v exekuci. Což zní jako skeč od Monty Pythonů, ale je to pravda, v Česku jsou nižší tisíce dětí v exekuci. Janečkovi to přijde jako naprostý nesmysl a rozhodl se děcka oddlužit. Což je super, palec nahoru, Karle, bravo. Jenomže, když se Karel rozpovídá a říká vám, že “v exekuci je více než 1221 dětí a ve většině případů kvůli částce nižší než 2112 korun” a že tenhle problém sužuje naši zemi už 21 let… neubrání se člověk dojmu, že napřes rok, až mu přestanou čísla vycházet, se na děti v exekuci prostě vybodne.

“Na dobročinnou činnost jsem věnoval 21 % svého majetku,” pokračoval Janeček a šibalsky dodal, že trochu zaokrouhluje, aby mu to vyšlo. Máme velké štěstí, že není Karel fascinován jiným číslem, třeba šedesát devítkou, protože by ho to jednak finančně zruinovalo, ale hlavně by neformální a uvolněné brunche byly pro nás novináře ještě nekomfortnější. Ačkoli ne o moc.

Prezident Karel Janeček by chtěl propagovat zdravé tělo a zdravou mysl, několikrát zdůraznil, že jsme na křižovatce a chtěl by, aby z ní lidstvo vyšlo dobře. Kromě tělocviku a odvahy se chce soustředit také na vzdělávání. A protože je to člověk, který se domnívá, že demokracii v naší krásné zemi zachrání jeho matematický vzorec, už s tím i začal. Do šesti škol věnoval svou hru Mathesso, což… je podle Karla mimořádně zábavná hra, která zajistí, že každé dítě bude milovat matematiku. Ale reálně je to způsob, jak zkazit pexeso hromadou matematiky.

Na dotaz redaktora Reflexu Martina Bartkovského: “Proč k tomu potřebujete být prezident?”, vysvětlil, že úřad prezidenta znamená respekt a vážnost a jeho dobročinnost by se tak několikanásobně multiplikovala. Ve zkratce nám řekl, že civilizace je na rozcestí a post prezidenta České republiky je právě to místo, ze kterého se dá zachránit.

Pokud vás mrzí, že jste nemohli tuhle parádu vidět, Janeček teď bude objíždět po víkendech slavné hory Česka a tam si s ním můžete “pokecat u ohně a zasportovat si”, protože je přece stejný jako my všichni ostatní… čísly posedlí miliardáři. Na těchto interaktivních víkendech chce právě promovat to, že i pohyb a tělesné zdraví je pro národ důležité. A hned na to prezentoval své prvenství: je totiž prvním českým kandidátem na prezidenta, který má avatara v Multiversu. Jak spolu ty dvě věci souvisejí, to netuším. Snad jenom tím, že jsou obě podobně legrační. Uvidíte v galerii.

Nicméně, rozhodně nelituji, že jsem po náročné noci na varském festivalu vstával, abych stihl brunch s Karlem Janečkem. Jsem rád, že jsem ho viděl a jsem rád, že kandiduje, ostatně neexistuje soutěž, kterou nevylepší to, že se jí účastní záporák z Batmana. Abych skončil podobně jako dnešní tiskovka, moderátor akce na závěr řekl: “Karel Janeček nechce být prezidentem země, kde jsou děti v exekuci.” A já jsem si celkem jistý, že nebude.