Video placeholde

Petr Fiala: Já si nemohu vybírat, jestli Martin Nejedlý bude u jednání s prezidentem

Český premiér Petr Fiala, v Prostoru X mluví o schůzce s panem prezidentem a jeho expertním týmem. Debatovalo se o zahraniční politice, Ukrajině a dalších tématech z této oblasti. Schůzky se zúčastnil ale i Martin Nejedlý. Mnoho lidí to považuje za přinejmenším kontroverzní vzhledem k jeho vazbám na Kreml a Rusko celkově. Jak se k tomu, že byl přítomen Nejedlý, vyjádřil  premiér Fiala?  

„Já si nemohu vybírat, koho pan prezident přizve k tomu jednání. Co bych mohl udělat, je odejít. Ale to je přesně to, co musíte zvažovat. Musíte zvažovat, co je větší zlo. Jestli vést dialog s prezidentem, anebo ho přerušit. Já za to schytávám kritiku, i část našich voličů tomu nerozumí. A já jenom mohu lidem říct, že tohle cítím jako správné. Já musím vést dialog s prezidentem. A jestli si k tomu pozve pana Nejedlého nebo někoho jiného, to je k debatě.“ Odpověděl pan premiér na otázku, zda mu nevadilo, že byl na jednání s panem prezidentem a jeho expertní skupinou přítomný i Martin Nejedlý.

Na další otázku Čestmíra Strakatého, co kdyby řekl: „Já tady budu, ale pan Nejedlý, protože nemá bezpečností prověrku, nemá žádnou smlouvu, nevím, co tady dělá,“ reagoval slovy: „Já jsem schopen rozlišit, co v jakých prostředích mohu říkat a za jakých podmínek. Já vedu s panem prezidentem debaty o zahraniční politice, energetice a dalších věcech mezi čtyřma očima při pravidelných večeřích, které máme jednou měsíčně. Tohle byl jakýsi seminář, který se pořádá v Lánech tradičně. Kde, a to jsem věděl, oponenty toho materiálu, který jsem dopředu předložil, bude pan prezident hospodářské komory Dlouhý a pan velvyslanec Jindra, což jsou lidé, s kterými určitě stojí za to mluvit. Ta debata byla opravdu zajímavá a nebylo to vůbec špatné. Mělo to do značné míry odborný charakter. U toho byl prezident, který je mým partnerem.“