Video placeholde

Chudoba, bombardování, nejhorší role i přátelství s Connerym. Michael Caine ve videu vzpomíná na život i kariéru

Legendární herec Michael Caine (88), majitel dvou Oscarů, nositel šlechtického titulu Sir a čerstvý držitel Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii se v rámci mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech zúčastnil exkluzivního setkání s vybranými novináři. Časopisu Reflex se podařilo z tohoto setkání pořídit videozáznam, jež můžete zhlédnout v úvodu článku. Caine zavzpomínal na své dětství v Londýně a později anglickém venkově, na své nejoblíbenější role i nejhorší filmy, které kdy natočil. Podívejte se na celý rozhovor Michaela Caina s novináři v otitulkovaném videu.

Co je pro vás víc? Mít Oscary, nebo titul Sir, kterým vás britská královna Alžběta II. v roce 2000 povýšila do šlechtického stavu?

Rozhodně fakt, že jsem byl pasován královnou. To můžete zažít jenom jednou, zatímco Oscary mám dva. Jsem na to pyšný, mám naši královnu hrozně rád. Jak tak na moje rameno pokládala ten meč, povídá: „Zdá se mi, že to, co děláte, už děláte velmi dlouho, Sire Michaeli!“ To bylo poprvé v životě, kdy mi někdo řekl „Sire“! Hned mě v duchu napadlo, že odpovím otázkou: „Ale to Vy taky, ne?“ Jenže jsem si uvědomil, že bych to radši neměl říkat - nebo mi třeba ten šlechtický titul zase vezme… Je to královna!

Pracujete dlouho a hodně, víte přesně, kolik filmů máte ve své filmografii?

Natočil jsem přesně 151 filmů. Nikdy jsem nic neodmítl a ze svého seznamu nezapomněl ani na jeden. Chtěl jsem pracovat, pracovat, pracovat! Nebál jsem se, že mi to poničí reputaci, ani jsem si nebyl vědom, že bych snad nějakou měl. První film, který mi otevřel cestu do Spojených států, Alfie, byl nominován na Oscara. Sice jsem Oscara nevyhrál, ale přesto jsem si řekl, že si nemusím dělat starosti, že nominace taky není špatná. Pak mě nominovali ještě šestkrát, takže jsem sám sebe přesvědčil, že jsem v pohodě. Práce je práce, nedělám mezi ní rozdíly, a to je taky moje jediná rada pro mladé herce: pokračujte, nečekejte na svoji roli snů, jděte do toho - protože jinak se ztratíte.