Video placeholde
Ethan Hawke na filmovém festivalu v Karlových Varech
Ethan Hawke na filmovém festivalu v Karlových Varech
Ethan Hawke na filmovém festivalu v Karlových Varech
Ethan Hawke na filmovém festivalu v Karlových Varech
Ethan Hawke na filmovém festivalu v Karlových Varech
14
Fotogalerie

Dřív jsem se lidí v rouškách bál, teď jsem z vás dojatý, řekl na festivalu ve Varech Ethan Hawke

Herec, scenárista, producent, režisér a spisovatel ETHAN HAWKE, jedna z nejuniverzálnějších osobností amerického filmu, nositel dvou oscarových nominací za herectví a dvou za scénář, uvedl v pátek v podvečer ve Velkém sále Thermalu thriller Paula Schradera Zoufalství a naděje z roku 2017, kde hraje hlavní mužskou roli. V sobotu na slavnostním zakončení festivalu převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.

„Když jsem poprvé viděl lidi v rouškách, připadalo mi to děsivé, jako nějaká scéna z postapokalyptického filmu. Ale teď, když vás vidím tady v sále, se mi to zdá dojemné, protože chápu, že se všichni snažíme, abychom společně oslavili film, byli spolu. Vím, co to znamená, dát dohromady takovýto festival. Jsem z toho opravdu dojatý. Děkuju, že jste přišli,“ řekl Ethan Hawke na úvod a následně zavzpomínal na režiséra a legendárního scenáristu Paula Schradera, tvůrce snímku Zoufalství a naděje, autora scénářů ke Scorseseho filmům a mimochodem hosta MFF Karlovy Vary v roce 2009.

„Paula Schradera jsem objevil, když mi bylo 19, přestěhoval jsem se zrovna do New Yorku, bylo to akorát po filmu Společnost mrtvých básníků. Šel jsem do kina na dvoják podle Schraderových scénářů, na Taxikáře a na Zuřícího býka. Vyšel jsem okolo půlnoci na newyorskou ulici a měl pocit, že všechno, co jsem chtěl v životě udělat, už někdo udělal. Dovedete si tedy představit, jak mi bylo, když jsem od Paula Schradera dostal o mnoho let později scénář a cítil jsem, že když ten scénář čtu, vnímám něco, co vytvořil stejný scenárista, ale zároveň je v tom cosi nového, něco, co ovlivnila léta zrání a moudrost; přijmout tuto roli se mi zdálo jako volání do zbroje,“ vypráví Ethan Hawke o své úloze pochybujícího kněze v Zoufalství a naději, který se v malém kostele kdesi ve státě New York stará o pár věřících.

Jinak je Ethan Hawke u nás známý hlavně z děl amerického režiséra Richarda Linklatera, a i proto je ve Varech jako doma: v roce 2014 jsme ho hltali na plátně v časosběrném Chlapectví - získal za ně oscarovou nominaci za vedlejší herecký výkon - o dekádu dříve zase v Před soumrakem (2004), volném pokračování romantického příběhu Před úsvitem (1995) – právě za dva poslední scénáře k této trilogii (patří k ní i Před půlnocí, 2013) byl Hawke spolunominován na Oscara za nejlepší scénář. V roce 2007 se ve Varech promítal jeho snímek Nejžhavější stát (2006), který napsal i režíroval.

Další nominaci na Oscara si pak vysloužil za herecký výkon ve filmu Training Day. Jako rodák z Austinu je úzce osobně i umělecky spjat s respektovanou Austin Film Society, kterou založil právě režisér Richard Linklater a pro kterou varský festival uspořádal v roce 2018 obsáhlou, důstojnou poctu. Letos Vary na tuto poctu navazují právě Cenou festivalu pro Ethana Hawka; převezme ji na sobotním slavnostním zakončení festivalu.