Video placeholde

Dočkáme se zrovnoprávnění protilátek a očkování? Ministerstvo se stále vykrucuje

Bitva o protilátky vrcholí. Na ministerstvu zdravotnictví proběhla minulý týden schůzka expertů, kteří měli rozhodnout o tom, zda lze lidem s prokázanými protilátkami po prodělaném onemocnění covid-19 vystavit covid pas, stejně jako lidem očkovaným. Ministerstvo si zatím trvá na svém a protilátky uznat odmítá.

Podle informací Reflexu ale část expertů přizvaná ke kulatému stolu považuje takové stanovisko za odborně neobhajitelné. Další kolo jednání je plánováno na 13. září. Stále častěji se začínají ozývat i samotní lékaři z terénu, kteří postup ministerstva považují za scestný, odporující základním medicínským principům s tím, že jej neumí obhájit před pacienty.  Pro praktického lékaře a pneumologa Jana Brodníčka byla doslova poslední kapkou tisková konference, kde se náměstkyně Martina Koziar Vašáková za účasti odborníků přizvaných ministerstvem pokusila dosavadní stanovisko obhájit. Reflex o této tiskové konferenci informoval.

Jan Brodníček říká, že si zmíněnou tiskovku poslechl dvakrát, základní otázka, proč by protilátky po prodělaném onemocnění měly být méněcenné než ty získané očkováním, ale podle něj uspokojivě zodpovězena nebyla. Proto se na náměstkyni Vašákovou obrátil otevřeným dopisem. Proč se k takovému kroku odhodlal a co se dozvěděl? Poslechněte si rozhovor Angeliky Bazalové s Janem Brodníčkem.