Video placeholde

Pelikán: Afghánské ženy teď nebudou mít tolik práv, ani je nechtějí, to je naše iluze. Mají své místo ve společnosti

Arabista Petr Pelikán, který v Afghánistánu žil několik let, se v pořadu Prostor X vyjádřil k současnému dění v zemi a k našemu pohledu na něj. Dle jeho slov si na afghánskou situaci projektujeme vlastní hodnoty a názory, které však neodrážejí skutečnost a názory tamních obyvatel. „Domníváme se, že některé hodnoty jsou obecně všelidské, ale nejsou. To je prostě náš konstrukt. Třeba ta ženská práva tak, jak my je chápeme,“ vysvětluje Pelikán.

V Afghánistánu byly univerzity, rozvíjela se infrastruktura, ženy měly víc práv, technologický pokrok atd. Přijde nyní všechno tohle vniveč? „Ženy teď prostě nebudou mít tolik práv. Univerzity tam nějaké zůstanou, protože oni nejsou proti vzdělání. Ženy mají své místo ve společnosti, a když se naučí číst a psát, tak jim to asi bude stačit. Technologický pokrok bude, pokud ho budeme potřebovat – opravárny zbraní, internetoví provideři – ano, pokud to potřebujeme, tak ano,“ vysvětluje Pelikán.

Na poznámku, že přeci jen v Afghánistánu existují lidé, kteří chtějí lepší ženská práva, Pelikán reaguje: „ Ano, ale je jich proklatě málo. Je jich těžká menšina.“

Celý rozhovor s Petrem Pelikánem můžete zhlédnout zde:

Video placeholde

Prostor X: Rozhovor s Petrem Pelikánem • Prostor X

Na zprávy o „sexuálních otrokyních Tálibánu“, reaguje Pelikán pobaveně: „Sexuální otrokyně jsou opravdu nesmysl. To by ta rodina nepřipustila, to nejde. Afghánistán je založen na nedotknutelnosti a pevnosti rodinných vazeb. Takže to spíš ten bratr tu svoji sestru zamorduje, což koneckonců dělají v Evropě, pokud by byla pošpiněna její čest, pokud by byla sexuální otrokyně kohokoliv, ať už nějakého bojovníka, nebo se zamilovala do souseda, to je jedno, ale určitě tam nemůže fungovat to, že by bojovníci Tálibánu chodili a vybírali si sexuální otrokyně – to je opravdu pitomost."