Video placeholde

Sexuoložka Fifková: Pohlaví jsou jen dvě. Transsexualita vzniká už v těhotenstí, uvědomí si to i malé děti

První dítě za mnou přišlo už v 90. letech, říká o začátcích své práce s transsexuály Hana Fifková. Baví ji, že se její obor stále vyvíjí, ale hlavně chce lidem pomáhat. Právě teď k ní dochází asi 10 velmi malých dětí, obecně se ale prý zdá, že trans lidí přibývá, i díky informovanosti. Zároveň jim ale nepomáhají diskuze kolem třetího pohlaví a nebinarity, obecně zájem o toto téma, protože pak rodiče dětem, které jsou trans, méně věří. Podle Fifkové jsou pohlaví jen dvě, muž a žena.

Fifková popisuje, jak transsexualita vzniká. Jde podle ní o poruchu, která se objevuje už před porodem. I tříleté děti pak dokážou svoji transsexualitu pojmenovat. Pro chlapce (tedy transsexuální dívky) je situace složitější, protože je společnost méně přijímá. Podle Fifkové je klíčová spolupráce s rodinou i školním kolektivem. K chybě může dojít, ale ví prý jen o 3 případech, kdy člověk po dokončení změny pohlaví chtěl zpět.

Sexuoložka říká, že je ze staré školy, která říká, že pohlaví jsou dvě, muž a žena. Lidem, kteří se identifikují jako nebinární či jako třetí pohlaví, neumí pomoct. Tento trend podle ní ve výsledku transsexuálním lidem nepomáhá. Vidí za ním problém bohaté společnosti, ve které se mladí tímto způsobem vymezují. Zároveň ale dodává, že každý se může identifikovat, jak chce.

Jak může dítě vědět, že je ve špatném těle? Kdy vzniká transsexualita a jak se projevuje? Vnímá Hana Fifková kritiku, která na ni míří z několika stran? A co jí její práce dává?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>