Video placeholde

Transsexuálka Tereza: Orgasmy jsou teď lepší, chtěla jsem být hezká žena, mužům už to dopředu neříkám

Dlouhá cesta od zmatku v hlavě a převlíkání se v dětství až po poslední operaci. Tereza Španihelová tvrdí, že teď už je žena a je šťastná. Prošla si hormonální léčbou, plastikou, bolestivou vaginoplastikou, ale bojovala taky s úřady a lékaři. Otevřeně popisuje, jak těžké bylo přiznat si, že je žena, a jak se musela vyrovnávat s odmítavou reakcí svého okolí.

Začalo to už v dětství. Tereza vzpomíná na zážitky, které musela skrývat před rodiči, třeba nalepování nehtů. První sexuální zkušenost měla s mužem a přiznává, že to byla součást zmatku, který cítila. Pak ale chodila s dívkami. Líčí komplikovaný proces, kterým procházela před finálním uvědoměním si a rozhodnutím, že je žena. Rituálně třeba pálila ženské oblečení. Říká, že i její vzpomínky se skládají postupně, něco totiž v hlavě blokovala.

Zlom přišel v 27 letech. Tereza říká, že ji její lékařka donutila, aby si rok říkala ženským jménem, i když byla ještě muž, a až pak jí povolila léčbu. Kritizuje praxi lékařů, kteří jí taky odmítli schválit operaci, protože si nezměnila jméno na neutrální. Kvůli tomu se teď soudí. Klíčová je podle ní informovanost, která byla ještě před několika lety velmi špatná. Tereza zažila urážky, útoky a taky ostré napadení v baru. Tohle se prý změnilo k lepšímu.

Tereza tvrdí, že hlavně nechtěla být ošklivá žena. Proto od začátku počítala s kompletní proměnou. Popisuje, jak probíhala vaginoplastika, a dodává, že teď jsou její orgasmy lepší než dřív. Mužům už dopředu neprozrazuje, čím prošla, je prý prostě žena. Teď je šťastná a říká, že lidé by měli jít za tím, co cítí.

Jak na Terezinu transsexualitu reagovala rodina? Našla k ní cestu zpět? Jak těžké bylo přiznat si, že je žena? Co si zažila s lékaři? Jak se dívá na možnost, že ji někdo může chtít napodobit? A kolik je podle ní vlastně pohlaví?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>