Video placeholde

Zátopek věřil komunismu, ale zničili ho. David Ondříček o šíleném natáčení nového filmu i o vztahu s otcem

Premiéra nového filmu Zátopek Davida Ondříčka se blíží a režisér neskrývá nervozitu. Na filmu od úplného počátku pracoval 14 let. V rozhovoru popisuje, jak težké bylo sehnat peníze, jak šílené bylo místy natáčení a proč může být příběh Emila Zátopka atraktivní pro celý svět. Zároveň vzpomíná, jak ho jeho otec, kameraman Miroslav Ondříček několikrát kriticky srazil a jak ho srovnávání se slavným otcem trápilo i motivovalo. Režisér na začátku roku předpovídal, že kultura po covidu rychle ožije, což se zatím nevyplnilo. Stále ale doufá, že druhý dech a evoluce pro ni přijde.

Emil Zátopek byl podle Ondříčka chybující hrdina. Člověk, který byl schopen hrdinských činů, ale taky několikrát selhal. Příběh slavného běžce je režisérovi blízký, mluvil s pamětníky a studoval o něm řadu materiálů. Ondříček mezi selháními zmiňuje třeba schvalování procesu s Miladou Horákovou, zároveň ale upozorňuje na chvíle, kdy se Zátopek režimu postavil. Prý komunismu věřil, ale nakonec jim byl zlomen a zničen.

Ondříček chtěl pro postavu Zátopka herce Václava Neužila od začátku. Ten musel projít tréninkem a natáčení pro něj bylo hodně náročné. Režisér popisuje, že Neužila museli před scénou „proplesknout“ a někdy běhal až do odpadnutí. Zároveň se omlouvá komparsistům a říká, že natáčení bylo šílené. Na filmu pracoval taky s trenérem Janem Pernicou, který se díky svému vlivu na film dostal i do titulků.

Jak vzpomíná David Ondříček na svého otce a začátky v jeho stínu? Co pro něj znamená ve filmu i životě hudba? Jak může doba po covidu posunout český film? A co je na cestě k natočení filmu opravdu důležité?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>