Video placeholde

Byla jsem ztracená a přemýšlela, že skončím. Tereza Ramba otevřeně o lásce, aroganci herců i očkování

Tereza Ramba hraje ve filmech od svých 15 let. Prošla si krizí a vyhořením, přičichnutím k „herecké aroganci“, znovuobjevením lásky k řemeslu a teď i obdobím klidu. Filmů točí míň, jedním z nich je ale Deníček moderního fotra, který jde už v srpnu do kin. Říká, že v celém životě hledá rovnováhu, nejdůležitější je pro ni láska. V řemesle, ve vztazích i při výchově dítěte. Nebojí se otevřeně mluvit o tom, co se jí nelíbí, zároveň je ale velmi opatrná, třeba při diskuzi o očkování.

Ramba v rozhovoru popisuje fenomén herecké a režisérské arogance, o kterém se podle ní moc nemluví. Na mladé herečky jsou prý režiséři často obhroublí a ona proto všem doporučuje, aby se nedaly a bránily se. Ramba říká, že měla velké štěstí na role a filmy, ve kterých hrála. Dařilo se jí držet se v dobrých nezávislých i komerčních filmech.

Byla jsem ztracená, přiznává zároveň herečka. Promluvila o svém vyhoření, kdy zvažovala konec kariéry a herectví pro ni ztratilo smysl. Pomohla jí mimo jiné psychosomatická terapie, díky které se předtím zbavila i silného návyku na kouření. Věnuje se víc psychohygieně, která jí pomáhá zbavovat se rolí, do kterých se hodně ponořuje. I díky dítěti pak znovuobjevila lásku k herectví. Říká, že svou profesi miluje, i když třeba s pozorností, která je s tím spojená, měla dřív velké problémy.

Ramba s úsměvem a nadsázkou říká, že její přístup ke zdraví je v kombinaci homeopatik a antibiotik. Očkování svých dětí hodně zvažovala a přizpůsobila si ho. Vakcínu proti covidu-19 zatím nedostala, ale říká, že o tom hodně přemýšlí. Její muž i prarodiče očkováni jsou a jí se prý i díky tomu hodně ulevilo. Zdůrazňuje dialog, který je obecně podle ní pro naši společnost hodně důležitý a kterého se teď nedostává.

Proč je pro Terezu Ramba nejdůležitější láska a jak ji aplikuje při kontaktní výchově svého dítěte? Proč jí klimatická změna trápí víc než politika i pandemie? Co může každý z nás dělat, kde začít? A jak hledá rovnováhu v životě?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>