Video placeholde

Štěpán Kozub: Nejsem blb, útočte na mě, ale ne na moje nejbližší. Pořád se řídím tím, co mi otec řekl před smrtí

Baví mě hrát blby, ale nejsem blb, říká herec, režisér, scénárista a písničkář Štěpán Kozub. V otevřeném a osobním rozhovoru přiznává, že mu je hraní vlastně nepříjemné a že každý den tak trochu trpí. Vadí mu pozornost, která je s jeho známostí spojená a která se někdy projevuje i urážkami a pokřikováním. Za každou cenu chce před útoky a kritikou ochránit své blízké. Popisuje, čím ho změnila smrt otce, proč mu vadí, jak se muži občas chovají k ženám, a jak sám sebe poznal. O své práci i svém životě hodně přemýšlí a pro diváka může být překvapivé, že je vlastně úplně jiný, než jak může působit.

Štěpán Kozub se ve svých rolích nechce poznat. Když se v nich nevidí, je to úspěch. O herectví a své metodě přemýšlí asi trochu jinak než jiní herci. Hraní je pro něj vlastně lhaní, což mu je z podstaty nepříjemné. Říká, že je potlačený cholerik, což se projevuje třeba při nepříjemných setkáních s lidmi. Někteří si myslí, že se k němu můžou chovat jako k jeho postavám. Taky mu ale vadí agresivní chování mužů k ženám. Několikrát se kvůli tomu dostal do konfliktu, jednou i fyzického.

To ještě zesílilo v posledních letech po smrti otce a narození dcery. Rodina je pro Štěpána Kozuba hodně důležitá. Říká, že dítě chtěl dlouho, i kvůli smrti otce. S ní se vyrovnával hodně těžce a vlastně to pořád zpracovává. Hodně věcí si uvědomuje až teď, zpětně. Otec je teď pro něj vzor. Před smrtí se spolu sblížili a řekli si věci, které předtím nikdy nezazněly. Štěpán Kozub říká, že mu otec představil svůj pohled na život a myšlenky, kterými se stále řídí.

Co Štěpánu Kozubovi pomohlo vyrovnat se se smrtí otce? Proč chrání soukromí svých nejbližších? Jak se vyrovnává s kritikou? Proč nechce dělat herectví pro peníze ani využívat svého dosahu třeba na Instagramu? A jaký vlastně opravdu je?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>