Video placeholde

Epidemiolog Beran: Doktor Voráček měl nízkou virovou nálož, jako zdroj nákazy je nepravděpodobný

Olympijské hry skončily. Česká výprava na nich byla mimořádně úspěšná. Možná víc, než kolik si čeští sportovci vezou medailí, ale veřejnost zaměstnává otázka covidového letu Praha–Tokio. Odpověď jsme se pokusili najít v audiorozhovoru s epidemiologem Jiřím Beranem.

Na  tiskovce se k tématu včera vyjádřila plážová volejbalistka Barbora Nausch Sluková. Krátce před ní i volejbalista Ondřej Perušič. Oba vyjadřují zklamání z toho, jakým směrem se vyšetřování ubírá. „Cítím snahu problém bagatelizovat a přehodit na nás sportovce, že jsme nebyli zodpovědní. To mě na tom všem mrzí asi nejvíc,“ uvedla.  

Agentura Sportfin, která oba sportovce zastupuje, chce s Olympijským výborem jednat o kompenzacích. Klíčové pro další vývoj bude, zda se podaří odhalit, kdo byl původcem nákazy na palubě letadla. Podle vedoucího lékaře výpravy Jiřího Neumanna japonská strana slíbila, že se pokusí odebrané vzorky sekvenovat, aby se zjistilo, zda je původcem nákazy jeden a tentýž člověk.  Zatím je jediným “podezřelým” doktor Vlastimil Voráček, který byl antigenním testem odhalen jako první nakažený. Navíc nebyl očkovaný.  Podle epidemiologa a vakcinologa Jiřího Berana ale mohlo jít o dvě zcela nezávislé nákazy.

Nesedí totiž nejen inkubační doba, kdy by se u očkovaného Ondřeje Perušiče musela nákaza projevit v rekordně krátké době. To je podle Berana velmi málo pravděpodobné. Reflexu také sdělil, že virová nálož narozdíl od dalšího nakaženého byla u Vlastimila Voráčka extrémně nízká. I tento fakt by při hledání zdroje nákazy mohl hrát roli.