Česká výprava 16. července 2021 na letišti v pražských Kbelích před odletem na olympijské hry do Tokia. V prostřední řadě vpravo je lékař Vlastimil Voráček.

Česká výprava 16. července 2021 na letišti v pražských Kbelích před odletem na olympijské hry do Tokia. V prostřední řadě vpravo je lékař Vlastimil Voráček. Zdroj: ČTK / Roman Vondrouš

Kritizovaný lékař Vlastimil Voráček, první pozitivní z českého speciálu na olympijské hry v Tokiu. Na snímku ze 17. dubna 2021 je s tenistkou Markétou Vondroušovou.
V olympijském press centru se mohou návštěvníci nechat otestovat
České plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková (vlevo) a Barbora Hermanová před odletem na olympijské hry
3
Fotogalerie

Mimořádná linka Praha—Tokio: Proč musíme přehodnotit celý systém testování na covid

Před pár dny byly zahájeny v Tokiu olympijské hry. Na jména vítězů si ještě budeme muset počkat. Jejich smutného hrdinu však známe už dnes. Vlastimil Voráček – pacient nula. Ortoped, který se léta stará o české tenisové reprezentantky, je údajně tím, kdo zmařil sportovní naděje čtyř českých olympioniků. Je skutečně vinen?

Doktor Voráček letěl s českými sportovci nenaočkován. Zda to byl skutečně on, kdo na palubě vládního speciálu rozšířil covid-19, zatím jisté není. I když bylo zahájeno vyšetřování, je možné, že zdroj nákazy se nikdy neodhalí.

Seznam má jasno

S odhalením, že viníkem je doktor Voráček, vyrukovali jako první novináři ze Seznam.cz. Jako „důkaz“ jim stačilo málo. Doktor Voráček byl totiž prvním, kdo byl po příletu pozitivně testován antigenním testem. I když – stejně jako všichni ostatní – absolvoval 24 hodin před odletem PCR test s negativním výsledkem.

Jen málokteré médium následně zmeškalo příležitost si do doktora Voráčka kopnout. Nenaočkovaný lékař prý neměl na palubě letadla co dělat. „Letět za peníze daňových poplatníků na olympiádu není žádné základní lidské právo,“ shrnuje časopis Respekt převládající názor. Úplně pomíjí, že očkování není na olympiádě povinné, že v ostatních delegacích jsou neočkovaných lidí stovky, že virus se zcela běžně šíří i mezi očkovanými i to, že důkazy o prvním nakaženém nejsou průkazné.

Voráčkovu účast na olympijských hrách zdejší média vykreslují téměř jako ostudu globálního charakteru. V české delegaci je přitom proočkováno 80 procent lidí. Což je zcela srovnatelné s ostatními týmy – například v americkém týmu je z 613 lidí naočkováno jen 83 procent. Zbylá zhruba stovka lidí očkovaná není, což je asi tolik jako většina všech českých ­sportovců.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!