Video placeholde

Alena Schillerová: Tvrdit lidem, že opatření potrvají jen 3 týdny, nebyla chyba. Nemohli jsme to udělat jinak

Pondělním hostem pořadu Prostor X byla ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová /nestr. za ANO/. Moderátor Čestmír Strakatý hned v úvodu rozhovoru položil otázku, zdali vláda neučinila chybu, když slibovala rozvolnění po třech týdnech lockdownu, které nakonec nepřišlo. Odpověď se nakonec od paní ministryně po několika pokusech podařilo získat.

„Víte, ta epidemie si žije trošku svým životem, zpětně až historie zhodnotí, jaké chyby jsme udělali, nebo neudělali. Určitě jsme jich udělali celou řadu, to nepopírám. Ale já si myslím, že ty tři týdny pomohly k tomu, čísla se minimálně stabilizují a mírně klesají, naplňují mne mírným optimismem. Neustále je důležité sledovat kapacitu v nemocnicích, to je důležité, protože si nemůžeme dovolit nemocnice zahltit,“ snažila se nejdříve ministryně neodpovědět na otázku, zdali slibovat lidem, že lockdown potrvá pouhé tři týdny, nebyla chyba.

Celý rozhovor s ministryní Schillerovou můžete zhlédnout zde:

Video placeholde

Prostor X: Rozhovor s Alenou Schillerovou • Prostor X

„Teď to zhruba budou tři týdny a určitě se shodneme na tom… Já si myslím, že mně  nebudete oponovat v tom, že nemůžeme si dovolit příští týden přece rozvolnit nebo během dalších pár dnů rozvolnit. Takže teď v tuto chvíli pomohly ty tři týdny, vydrželi jsme to, já moc děkuju všem, že to dodržují, je to úplná většina, já chodím tady po Praze a vidím to, že to dodrželi, a prostě pojďme ještě chvíli to vydržet, protože my počítáme s tím, že po Velikonocích příští týden už to začneme nastavovat, začali bychom s prvními kroky, a to bude otevření škol,“ neodpověděla opět na otázku ministryně Schillerová.

Po třetím položení otázky a zdůraznění, že se jedná o častou kritiku vlády a že by bylo tudíž vhodné se k ní vyjádřit, ministryně Schillerová odpovídá: „Nebyla to chyba. My jsme to mohli udělat jenom na ty tři týdny, máme to vázáno s nouzovým stavem, včera jsme se dohodli, že v pondělí požádáme znovu Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, to znamená, že… Jestli to byla chyba? My jsme to nemohli udělat déle než na tři týdny…“ odbočuje opět ministryně. „Vy jste ale nemuseli říkat, že to po těch třech týdnech otevřete,“ zdůrazňuje Strakatý.

„Já vím, hrajete si tady se slovíčky. Samozřejmě slovíčka jsou důležitá, hrajeme si tady s důvěrou lidí, já si myslím, že ty tři týdny teď v tom tvrdém lockdownu byly velmi důležité a já si myslím, že bychom měli ještě přežít Velikonoce,“ trvá na svém Schillerová.

Později v rozhovoru ministryně vysvětluje, že slíbení rozvolnění po třech týdnech lockdownu nebyl její výrok, že si podobný výrok nevybavuje a nemůže ho tedy komentovat.