Video placeholde
Ilustrační foto
Ilustrační kresba
Ilustrační kresba
Ilustrační kresba
Ilustrační kresba
28
Fotogalerie

Po skoro 10 letech na svobodě. Autor Zápisků českého vězně je volný, jaká byla první slova před věznicí?

Je chladné ráno 20. listopadu. Před příbramskou věznicí Bytíz jsou zamrzlé kaluže. Stojíme a čekáme na muže, o kterém docela dost víme, ale nikdy jsme jej neviděli. Nakonec z bílých plastových dveří věznice vychází holohlavý muž v červené bundě. Mává a ukazuje vítězné véčko. Po devíti a půl letech opouští svou celu Petr Komberec. Muž, který nám přes rok a půl psal články do rubriky Zápisky českého vězně.

Přímo před věznicí natáčíme s Petrem Kombercem krátký rozhovor. Připomíná to ale spíš povídání se sportovcem, který právě předvedl životní výkon a stále mu trochu nedochází, co vlastně dokázal. Být skoro po dekádě za mřížemi venku musí být neuvěřitelný pocit. Zároveň je to ale i pocit, který by si nikdo nechtěl zažít. Rozpovídá se až když se kamery vypnou. O plánech, o budoucnosti o touze stále psát o českých věznicích. O tom, jak i jemu promluvil do jeho plánů covid. Rozhodně máme v plánu ho vyzpovídat déle a podrobněji na začátku příštího roku, až se venku trochu rozkouká.

Jak se Petr Komberec do vězení dostal a proč „seděl“ takhle dlouho, zjistíte v jeho prvním článku v rubrice Zápisky českého vězně.  Jeho rubrika propuštěním nekončí. Na tyto články jsme měli řadu pozitivních ohlasů, že pravdivě popisují realitu český věznic i se všemi negativními aspekty. Články s touto tématikou tak budou pokračovat a najdete je na našem webu i nadále.

Podívejte se na první okamžiky Petra Komberce na svobodě a dejte nám vědět do komentářů, jak se vám jeho články libí!

Kresby Petra Komberce k článkům: