Video placeholde

Špičková elektrárna a pojistka pro Temelín. Orlík letos slaví šedesátku. Podívejte se do jeho provozu

Elektřiny nevyrobí moc, zato velmi rychle. Vodní elektrárna Orlík pomáhá energetické soustavě v době odběrových špiček. Pro Temelín je zase zálohovým zdrojem v případě blackoutu.

Na plný výkon dokáže najet do dvou minut, nejrychleji ze všech producentů energie. Celkově Orlík v tandemu s Kamýkem vyrobily za 60 let provozu 24,5 miliardy kilowatthodin elektřiny. To je spotřeba českých domácností na půldruhého roku. V současné podobě ale možná dlouho nezůstane. Příští rok se má rozhodnout o jeho přestavbě na přečerpávací elektrárnu.

Orlická přehrada zadržuje 720 miliónů kubíků vody. Je tak nejobjemnější akumulační nádrží v Česku. Má jednu z nejtenčích hrází na světě. Elektrický proud v ní vyrábějí čtyři Kaplanovy turbíny. „Jako špičková elektrárna může Orlík zachraňovat energetickou soustavu poměrně pravidelně. Nejen v předvídatelných špičkách, ale i při těch, které řídí sama příroda. Třeba když bouřka vyřadí z provozu nějaký důležitý zdroj. Pro Temelín zase může fungovat jako velká baterie v případě nouze. Taková situace zatím nenastala, pravidelně se ale zkouší, jestli linka funguje, jak má,“ vysvětluje Martin Slavík z Infocentra vodní elektrárny Orlík