Video placeholde
Ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová
Ve skladech potravinových bank je 9000 tun potravin
Pomoc potravinových bank čerpalo v roce 2022 již 270 tisíc lidí.
Ve skladech potravinových bank je 9000 tun potravin
Ve skladech potravinových bank je 9000 tun potravin
22
Fotogalerie

Jídlo na poukaz: Mobilní výdejny mají dostat potraviny zdarma k více lidem v nouzi. Těch stále přibývá

Dnes české obce brázdí pojízdné prodejny, do roka by měly stejně jezdit i mobilní výdejny. Zatímco v prodejních dodávkách si lidé mohou koupit maso nebo třeba zmrzlinu, výdejny budou jezdit za těmi, kteří na takové nákupy nemají. Potraviny a hygienické potřeby budou zdarma vydávat potřebným. Na přidělený poukaz. I to je dopad inflace a drahých energií v zemi. Pomoc potravinových bank potřebuje kvůli drahotě stále více Čechů. Jídlo od nich dostává přes čtvrt milionu lidí.

„Naši pomoc vyhledávají stále častěji mladé a vícečetné rodiny. Už to nejsou jen rodiče samoživitelé. Například je maminka na mateřské, druhý rodič nemá zrovna lukrativní povolání, do toho hypotéka, zvýšení záloh na energie plus ostatní potřeby. Tito lidé se do problémů začali dostávat až teď. A těchto lidí přibývá,“ popisuje situaci ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. A přibývá i seniorů, kteří se podle šéfky federace bank často dostávají do finanční tísně proto, že na drahých energiích vyčerpali své úspory.

Zatímco na konci loňského roku potravinové banky alespoň jednou ročně podpořili 200 tisíc lidí, letos už jejich pomoc čerpá 270 tisíc. A to ještě není konec roku.

Ke zboží z potravinových bank se ale dostanou jen lidé spolupracující s některou z odběrových organizací. Potřební, kteří vyhledají sociální pomoc, třeba Charity. Jenže řada lidí se za svou situaci stydí a o pomoc si neřekne. Přestože by na ni se svými příjmy měli nárok. To má změnit chystaný systém mobilních výdejen potravin, který připravují banky s ministerstvem práce a sociálních věcí. Za 70 milionů z evropských peněz plánují vybudovat 150 výdejen napříč republikou. Každé krajské město by mělo mít jednu kamennou provozovnu, zbytek kraje by objížděly pojízdné, vždy podle poptávky. Pomoc by se tak měla dostat k více lidem na více místech.

Nová síť výdejen se má dostat i k potřebným mimo současný systém pomoci

Žadatel bude moci do výdejny napřímo, minimálně jednu návštěvu předtím ale musí absolvovat – na úřadě. Pro získání potravinového kupónu. Když daný sociální odbor po doložení příjmů usoudí, že je skutečně potřebný, zadá ho do online systému a vystaví potravinový poukaz. „Nejsou stanovena přísná pravidla jako třeba u dávek, kde máte tu striktní dělicí linii. Je tu možnost většího individuálního posouzení. Přeci jen i někdo, kdo není třeba příjemcem dávek hmotné nouze, je stále poměrně chudý. Tím, že městský úřad označí někoho potřebného, zaregistruje ho v aplikaci, tak příjemci přijde voucher a na základě toho by měl mít nárok na balíček,“ popisuje budoucí praxi náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Martina Štěpánková.

Výdejny by mohly pomoci třeba i lidem v dluhových pastech. Pro vydání poukazu by totiž měl být spíš než plat na papíře důležitý reálný příjem peněz. Srážky kvůli dluhům dostaly do finanční nouze samoživitelku Zdeňku V., která se stará o devítiletou dceru. „Vydělávám sice přes 35 tisíc, ale splácím insolvenci, která mi sebere polovinu platu. Po zaplacení nákladů na bydlení, internetu a telefonu nám zbývá měsíčně 7 tisíc na vše ostatní. Dcera hodně roste, potřebuje oblečení, léky, a jak jídlo podražilo, tak nevyjdeme.  Řeším to tím, že si půjčím, nebo jsme na rohlících. Teď už třeba nemám žádné peníze (24. den v měsíci),“ popisuje paní Zdeňka.

Podle Veroniky Láchové z federace bank bude ovšem nadále platit, že jejich pomoc je jen občasná. Nemá za cíl pokrýt rodině jídelní rozpočet, jen mu ulevit. I výdejny budou, podobně jako dnes pojízdné obchody hlásit svůj příjezd dopředu. Nebude to ovšem hlasitou znělkou, ale přes místní úřad. „Až žadatele úřad vloží do toho online prostředí s poptávkou po potravinovém balíčku pod nějakým kódem, my ji potvrdíme a řekneme ano, příští úterý jedeme do vašeho města. Ať si pan Novák přijde mezi tou a tou hodinou pro svůj balíček,“ vysvětluje.

Inflace hýbe i zásobami potravinových bank

Inflace ale dopadá i na samotné potravinové banky a tím mění i jejich zásoby. Ve skladech jim například ubývá trvanlivých potravin. A to jak kvůli vysoké poptávce po pomoci, tak kvůli nedostatku dodaných surovin z obchodů. I řetězce šetří a nemají tolik přebytků. Svozy z obchodů se bankám snížily o víc než 30 procent. Závislé jsou teď hlavně na každodenních svozech čerstvých surovin a musí jezdit víc.  To by se mělo promítnout i do sortimentu budoucích výdejen. „Lidé by tam měli dostávat hlavně to, co se každodenně sváží. To znamená pečivo, ovoce, zeleninu, budeme se snažit, aby tam byly i trvanlivé potraviny, ale to nedokážeme garantovat, protože v současné době je jich velký nedostatek. Budeme se snažit, aby tam byly i nějaké hygienické a drogistické výrobky,“ popisuje ředitelka Láchová.

Zaplnit sklady potravinových bank by měla pomoci i blížící se celostátní sbírka potravin. Jestli inflace nějak ovlivní i to, čím a jak moc budou lidé přispívat, bude jasné 12. listopadu.

Projekt nových výdejen potravinové pomoci plánuje stát spustit během léta, nejpozději na podzim. Samy banky už jejich provoz na několika místech zkoušejí. Pro balíčky do výdejny si chodí například lidé ve Zdibech u Prahy. Tamní provoz sice ještě zcela neodpovídá chystanému systému, ukazuje ale, jaká by mohla být o službu poptávka. Během úterního dopoledne se tu tvořily fronty co půl hodiny.