.

. Zdroj: Generali Investments CEE

Spotřebitelské inferno. Lidé platí jako mourovatí, reálně vydělávají méně a úspory jim požírá inflace

Zdražování, ale i masivní znehodnocování úspor v České republice nejen že nekončí, ale spíš ještě přikládá pod pomyslný kotel. Podle čerstvých dat Českého statistického úřadu činila v září letošního roku míra inflace v zemi rovných 18 procent a byla tak o 0,8 procenta vyšší než v srpnu. Zároveň se hodnota tohoto ukazatele vyšplhala na nejvyšší úroveň od prosince 1993. Přestože analytici tvrdí, že se inflace již blíží svému vrcholu, její dopad do reálného stavu rodinných rozpočtů je vskutku obludný. Logicky a zcela na místě není jen otázka, kdy to celé skončí, ale kdo toto cenové tsunami nejvíce odnese.

Nemusíte detailněji studovat statistiky, abyste si uvědomili a poznali, že situace není růžová. Ze svých faktur a zálohových plateb lidé moc dobře vidí, že za růstem inflace nejvíce stojí zdražování plynu a elektřiny. A nejen to. Podobně nepříjemné zjištění je čeká u čerpacích stanic, ale i v supermarketech, kde růst cen některých potravin nabral doslova raketové tempo. Například mouka meziročně zdražila více než o 60 procent, máslo a mléko o polovinu a maso či vejce o čtvrtinu. Brzy se do toho propíše i aktuální zdražování cukru. O zvyšování cen nájmů či vody ani nemluvě.

Podtrženo sečteno, finance z rodinných účtů a peněženek rychle mizí a domácnosti si za své peníze koupí stále méně a musí se čím dál více uskromňovat. Lidem sice nominálně rostou platy, ale tento nárůst je ve srovnání s mírou inflace vskutku malý, takže lidé i na svojí práci reálně prodělávají. Podle posledních statistik to bylo zhruba o desetinu. Stejně trpí i střadatelé, kterým inflace pojídá úspory přímo před očima. Banky sice reagují na jarní kroky České národní banky a postupně zvyšují úroky na spořících účtech, ale ty nestačí pokrýt reálné ztráty ani z poloviny. Je to vskutku stav, který se jen těžko rozdýchává: masivně vše zdražuje, reálné platy klesají a úspory mizí v plamenech inflace.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!