Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Vladimír Pikora: Podle nového výhledu MMF česká ekonomika v příštím roce nepoklesne. Jak je to možné?

Mezinárodní měnový fond (MMF) vydal tento týden svůj makroekonomický výhled pro naši planetu. Oproti předešlé verzi svou prognózu výrazně zhoršil. Zatímco v dubnu čekal, že globální ekonomika poroste v roce 2023 o 3,6 %, v říjnu počítá s růstem už jen o 2,7 %. Člověk se sám sebe ptá, zda není MMF stále moc optimistický. MMF ale argumentuje tím, že toto je s výjimkou finanční a covidové krize nejhorší výhled od roku 2001. A nejsme náhodou v podobné krizi i teď?

Výhled vyspělých ekonomik je výrazně horší než výhled celé planety. Vyspělé ekonomiky by měly v příštím roce zpomalit z 2,4 % na 1,1 %. Pokud se MMF nemýlí, tak já to vnímám jako dobrou zprávu, protože hodně lidí počítalo s tím, že nás čeká recese. Ta podle MMF přijde jen v malé hrstce zemí. Bohužel, jednou z nich je náš největší obchodní partner Německo. To v příštím roce poklesne o 0,3 %. Tady MMF výrazně zhoršil svůj výhled. Podobně špatně na tom bude i Itálie.

Jak zvládne Rusko válku ekonomicky?

Osobně bych čekal, že v brutální krizi bude Rusko. Jenže podle očekávání MMF to tak nebude. Podle MMF poklesne ruská ekonomika v příštím roce jen o 2,3 %. To je málo. Vždyť na Rusko jsou uvalené sankce, výrazně méně vyváží energie, a přesto jen takto malý pokles? MMF to vysvětluje tím, že Rusko si svůj propad zažilo už letos, když pro letošek očekává pokles o 3,4 %. I to se mi zdá málo. MMF argumentuje tím, že má Rusko odolný trh práce. To je pro mě slabý argument.

Inflace přibrzdí

MMF upozorňuje na výrazný růst globální inflace. Ta vyskočí ze 4,7 % v loňském roce na letošních 8,8 %. V příštím roce by měla inflace už ale ztrácet dech a zpomalit na 6,5 % a v roce 2024 až na 4,1 %. To by se mělo následně projevit i v postupném snižování úrokových sazeb. To je dobrá zpráva.

Desinflaci uvidíme i v Evropě. Inflace by měla zpomalit z letošních 8,3 % na 5,7 % v příštím roce. To také je dobré.

Opět mě zajímá výhled Ruska. I tady počítá MMF s desinflačními tlaky, a to z 13,8 % v letošním roce na 5,0 % v příštím roce. To snad není možné. Budou mít nižší inflaci než eurozóna. MMF evidentně sází na to, že s poklesem ekonomiky budou lidé méně utrácet.

Výhled pro ČR je optimistický, asi máme moc černé brýle

Nás pochopitelně nejvíce zajímá, jaký má MMF výhled pro Českou republiku. V našem případě se počítá se zpomalením růstu hrubého domácího produktu z letošních 1,9 % na 1,5 %. To je pěkný výsledek, když slyším, jak se lidé bojí dramatického propadu ekonomiky daného zavíráním továren a propouštěním. Podle MMF by k nějakému většímu zavírání továren dojít nemělo, a nezaměstnanost by dokonce měla klesnout. MMF jinými slovy říká, že nás žádné drama nečeká. To je zajímavé. Tomu asi moc lidí neuvěří. Na druhou stranu nám to nastavuje zrcadlo, že jsme možná až moc pesimističtí.

MMF připouští, že zde jsou ohromná prognostická rizika

Pesimistům MMF nahrává, když říká, že zde jsou velká rizika směrem k nižšímu růstu a po delší dobu vyšší inflaci. Za riziko uvádí to, že nejen že bude drahý plyn, ale i to, že ve střední Evropě nebude plynu dost. Tady jsem překvapený, že toto MMF považuje jen za riziko, když ratingové agentury právě toto uvedly jako argument, proč nám zhoršily výhled. Agentury dokonce mluví o tom, že bude plyn na příděl.

Jako riziko uvádí MMF i situaci na čínském nemovitostním trhu. V případě propíchnutí tamní bubliny by mohly mít čínské banky velké problémy, což by mohlo mít i globální dopady. To je věc, o které se sice obecně ví, ale která by mohla být v Evropě mezi riziky opomenuta. Podle mě přitom něco podobného hrozí i v některých evropských zemích.

Dalším rizikem je nová vlna covidu. To podle mě není riziko, ale spíš jistota. Covid tu podle mě bude, jen si myslím, že Evropa bude teď mít jiné starosti a nebude to tak dramatizovat jako v předešlých letech. Rozhodně si nemyslím, že by zase úřady zavíraly děti doma apod.

Překvapivě hlavní neznámou jakékoli dnešní predikce MMF nezmínil, a to je délka a hloubka války na Ukrajině. Od toho se podle mě odvíjí vše. Čím bude válka delší, tím hůře pro všechny. A pokud má MMF pravdu, tak Rusko netrpí tolik, jak jsme čekali. To znamená, že může vést válku dlouho a scénář, že kolabující ekonomika svrhne Putina, je tedy podle MMF málo pravděpodobný.

Autor je hlavním ekonomem investiční skupiny CFG