Válka světů v Jihlavě. Senátní volby tu explicitně ukazují rozervanost české společnosti

Válka světů v Jihlavě. Senátní volby tu explicitně ukazují rozervanost české společnosti Zdroj: Zbyněk Pecák

Válka světů v Jihlavě. Senátní volby tu explicitně ukazují rozervanost české společnosti
Válka světů v Jihlavě. Senátní volby tu explicitně ukazují rozervanost české společnosti
Válka světů v Jihlavě. Senátní volby tu explicitně ukazují rozervanost české společnosti
Válka světů v Jihlavě. Senátní volby tu explicitně ukazují rozervanost české společnosti
Válka světů v Jihlavě. Senátní volby tu explicitně ukazují rozervanost české společnosti
10
Fotogalerie

Babiš neskousl prohru. Za senátní debakl může déšť, média a polistopadový kartel Kollera a Kluse

Andrej Babiš tak dlouho mobilizoval voliče, že komunální a senátní volby jsou referendem o vládě, až se mu vrátilo jako bumerang. Vinu fiaska v boji o Senát vidí ve spiknutí „polistopadového kartelu“ politiků, zpěváků a médií. Nikoli u svých lidí a už vůbec ne sám u sebe.

Tisková konference šéfa ANO po druhém kole senátních voleb rozšířila bizarní výstupy, připomínající pověstný Jakešův projev na Červeném Hrádku. Ačkoli volby skončily, pokračoval stejným tónem v nevybíravých útocích na konkurenci. Ani náznak pokory po negativně vedené kampani, jež skončila nečekaně drtivou porážkou.

Senátní fiasko

Zisk pouhých tří senátorských křesel po osmnácti postupech do druhého kola, z toho šesti z prvního místa, patrně zaskočilo i marketéry ANO, jelikož se nedá ničím racionálně „okecat“. Podle toho dopadlo Babišovo vystoupení. Zejména se snažil zbavit cejchu, že senátní volby jsou jeho osobní porážkou.

„Podle vyjádření koalice Spolu a dalších kandidátů to vypadá, že byl Andrej Babiš ve druhém kole voleb jediným kandidátem ANO. Andrej Babiš samozřejmě nikam nekandidoval,“ bránil se.

Byl to šéf ANO, kdo z voleb učinil celostátní téma, a postavil je jako referendum o vládě. To on objížděl republiku v obytňáku místo práce ve sněmovně a nakonec osobně vsadil na jihlavský senátní obvod jako na symbolické účtování s „tradičními“ politiky.

Babiš si stěžoval na přístup médií, ale na dotaz, proč do debat nechodila Vystrčilova protikandidátka Jana Nagyová, upřímně zpochybnil její schopnosti. „Je nezkušená a novináři, jak vedou rozhovory, tak víme, jak by to dopadlo. Ona se jednou vyjádřila a všichni to opakovali,“ narážel na její okřídlený výrok, že si jde do Senátu pro imunitu.

Referendum o vládě, nebo ne?

Šéf ANO se snažil odklánět pozornost ke komunálním volbám. „Je zajímavé, že když koalice nevyhrála komunální volby, tak říkají, že to nebylo referendum o vládě, a teď když vyhráli senátní volby, tak že to je referendum,“ divil se. Komunální volby podle něj ANO drtivě vyhrálo a kdo to zpochybňuje, neumí počítat.

Na počítání výsledků komunálních voleb existují různé úhly pohledu. ANO nepochybně nejlépe uspělo ve velkých a středních městech, kde celkově posílilo pozice. Pokud ovšem vezmeme v úvahu celkový počet odevzdaných hlasů, dostaly jich vládní strany v různých koalicích víc, než parlamentní opozice. A úplně jinak dopadá podobné srovnání zastupitelských mandátů, kde jich opozice i přes posílení dosáhla míň několikanásobně. Je čistě věcí ANO, že nedokázalo vybudovat silnější regionální síť.

Boj s polistopadovým kartelem

Nejkurióznější a nejobsáhlejší však bylo Babišovo vyjádření k jihlavskému senátnímu obvodu, kde Miloš Vystrčil porazil Janu Nagyovou o dvacet procent. Bylo až příliš patrné, že si šéf ANO bere tento výprask osobně, a nedokáže se s ním smířit.

„Náš problém byl samozřejmě s panem Vystrčilem, který celou kampaň lhal. Lhal i dneska, protože říkal, že jsme něco mobilizovali,“ bránil se Babiš a vzápětí svoje slova popřel. „Prosím vás, ano. Byla tam paní Schillerová, paní Dostálová, pan Havlíček a měli jsme nějaký mítink. Ale kdo tady bojoval za pana Vystrčila? No pan Koller z Lucie, pan Klus a pan Kalousek. Celý ten polistopadový kartel se zmobilizoval.“

Novinkou je zařazení známých zpěváků, kteří podpořili Vystrčila, mezi polistopadové mafiány. Nemůže však zapadnout, že za součást polistopadového kartelu Babiš prakticky považuje i více než 23 tisíc voličů, kteří dali hlas protikandidátovi obžalované Nagyové. Potom se nemůže divit, že stále více polarizuje společnost. „My jsme se samozřejmě ten střet Nagyová versus polistopadový kartel snažili podporovat. Já jsem tam byl tři dny a strašně pršelo,“ pokračoval ve stížnostech Babiš.

Prezidentský test

Babišova péče o úspěch bývalé manažerky Čapího hnízda, jež mu kryje záda u soudu, byla enormní. V závěru absolvoval v jejím obvodu dvacet jedna mítinků, rozdával šišky salámu a Nagyová na nich vedle členů stínové vlády ANO jen statovala.

Její šéf současně testoval, nakolik je pro voliče v dvoukolovém systému přijatelná kandidatura obžalované osoby, jež chodí k soudu s kýčovitou legendou, že jde bojovat za spravedlnost proti bezpráví. Tento test pro potenciální účast v prezidentské volbě příliš nevyšel, a mobilizaci vyvolal spíš na opačné straně.

Další volné myšlenky z tiskové konference už ani nepotřebují komentář.

„Pan Vystrčil je třicet let u moci, já jsem ho zažil. On nám dělá ostudu v zahraničí, poškodil naše firmy. Byl nejhorší ze všech těch kandidátů. Ale celá pětikoalice se za něj postavila, ještě mohl rozdávat medaile a ještě měl prostor na Primě dělat kampaň.“

„Vystrčil mě jako premiéra pomlouval na Slovensku. To se nedělá. Já jsem četl jenom titulky, jak zneužíval svoji pozici. Pro lidi nic neudělal. Z Tchaj-wanu vypadli jen ti luskouni, nebo jak se jmenujou ty zvířata. Pro mě je to typický reprezentant politiky. Měl přece dělat učitele a měl by díky nám 48 tisíc. Tak pan Vystrčil by měl přestat lhát konečně, žádná armáda mých pomocníků nebyla.“

„Oni nás sprostě napadali, uráželi naše kandidáty, a my jsme byli slušní. Ale samozřejmě, oni se živili politikou. Oni neradi slyší to, co tady dělali celou dobu.“

Prohra agresivního populismu

Šéf ANO zase nerad slyší, že v polistopadové éře, kdy v politice působil Vystrčil, jenž není spojený s žádnou kauzou, expandoval jeho holding privatizací státních podniků díky klientelistickým vazbám za vlád ČSSD, škodil v zahraničí problémy se střetem zájmů a nezákonně vyplacenými dotacemi, a kauza Čapí hnízdo je jen špičkou ledovce jeho podnikatelské minulosti.

Babiš nedokáže prohrávat, a proto hledá důvody senátního debaklu všude kolem. Nikdy nepřizná, že hlavním důvodem je jeho agresivní populismus, který i ve složité době, jež by mu měla nahrávat, odrazuje stále více lidí.