Video placeholde

Nejdřív klid, pak ruská bouře. Daniel Kroupa dává válce dva roky a vládě radí mluvit blbuvzdorně

Část protestujících, kteří se už podruhé sešli na Václavském náměstí, nebrojí jen proti současnému vedení země, ale podle pedagoga a filozofa Daniela Kroupy upřímně nenávidí demokratický režim. „Ze strany řečníků a z pozitivní reakce mnohých demonstrantů tam bylo hodně těch, kteří se staví proti celému systému, proti naší orientaci na Evropskou unii, našemu členství v NATO, a dokonce organizátoři vznášeli požadavky, že máme vystoupit z OSN. Nevím, mezi jaké státy bychom se tím měli zařadit, asi někde u Severní Koreje, ale i ta je členskou zemí OSN,“ říká s tím, že pokud by některé výzvy byly skutečně vyslyšeny, jejich negativní ekonomické dopady by pocítili zejména ti, co po nich volají.  

Terčem kritiky účastníků protestních akcí nazvaných Česká republika na 1. místě je sice vládnoucí pětikoalice, v principu jde ale o politický systém, který reprezentuje. „Politologové říkají protisystémová demonstrace, nebo protisystémový protest,“ uvádí Daniel Kroupa. Podle vysokoškolského pedagoga, filozofa a bývalého politika podobné segmenty společnosti existují ve všech zemích, u nás je jich ale hodně. „Naše vlády od listopadu 89, jak se ukazuje na těch často rozporuplných požadavcích, zcela podcenili to, co po 2. světové válce rozvinuli v Německu pod názvem politische Bildung, nebo co funguje v Americe jako Education for Democracy, to znamená systematické vzdělávání k demokratickému občanství. U nás tohle bohužel funguje velmi mizerně. Je zde pár hrdinů, učitelů občanské nauky na základní škole, a to je naprosto nedostatečné. Ten systém má být propracovaný a ti lidé, když potom jdou demonstrovat, tak mají vznášet smysluplnější požadavky,“ má jasno v tom, kde se stala chyba.

Nedostatky podle něj trpí i vládní komunikace. Je založená na racionálních argumentech, které byly kabinetu Andreje Babiše cizí, a zasahuje pouze malé procento lidí se skutečným zájmem o veřejné dění. Na zbytek populace působí premiér jako suchar. „Tahle vláda se domnívala, že stačí na tiskové konferenci říct, na čem se usnesla, a že už to ví celý národ. Ty podstatné věci, ke kterým dospěje, zkrátka musí komunikovat tím nejblbuvzdornějším způsobem s pomocí obrázků, komiksů, animací a tak, aby tomu porozuměl člověk, který se vůbec politikou nezabývá, a aby to k němu dolehlo,“ upozorňuje.

O pozornost domácího publika bojuje i Vladimir Putin. Vyhlášení referend o připojení k Rusku na ukrajinských územích okupovaných Rusy, je signálem právě pro něj. Ruský prezident si tím chce před svým lidem obhájit částečnou mobilizaci federace i použití zbraní hromadného ničení. „V zahraničí je nebere nikdo vážně. To je jako když nám Hitler sebral Sudety a udělal by tam referendum poté, co vyhnal české obyvatele pryč. Jistě by tam měl taky těch 99 %. Tomu se musí zasmát každý rozumný člověk,“ vysvětluje.

Nadcházejí zima přinese podle Kroupy uklidnění. „Bude to ticho před bouří, protože mezitím ruská strana dokončí svoji mobilizaci, část vojáků vycvičí a vrhne je na bojiště s nadějí, že ten výsledek zvrátí. Co bychom si z toho měli asi vyvodit, je, že je velmi málo pravděpodobné, že válka skončí v první polovině příštího roku. Nicméně jediné řešení té situace, ve které se nacházíme, je skutečně pád Putinova režimu,“ predikuje. Osobně přitom odhaduje, že k takovému zvratu by mohlo dojít v horizontu dvou let, válka totiž vyčerpá každou zemi. „Ne ti lidé, kteří demonstrují na ruských náměstích a jsou to hrdinové, ale i ti, kteří jsou v okolí Vladimira Putina, budou uvažovat, zda by nebylo lépe se ho zbavit a nastoupit zcela nový kurz, protože jim začne být zjevné, že Rusko se dostává do izolace,“ dodává.

Čím se demonstranti nechávají ovlivnit a co je jim vlastní? Proč není domluva s Ruskem na dodávkách levného plynu samospasným řešením? Jakým způsobem ovlivňuje výbuch plynovodu Nord Stream mezinárodní vztahy? Co vyčítá vládě Andreje Babiše? Nebo jak hodnotí výsledky voleb? Na tyto a další otázky odpovídal vysokoškolský pedagog, filozof a bývalý politik Daniel Kroupa.

Rozhovory s osobnostmi, kterým náleží prostor, jsou tu pro vás od pondělí do pátku. Pokud Vás zaujaly, podpořte Prostor X v anketě Křišťálové Lupa a hlasujte pro něj v kategorii Online video – zde. Děkujeme!