Josef Středula: „Kdo tady platí daně? Zaměstnanci a důchodci. Je potřeba zdanit kapitál a majetek.“

Josef Středula: „Kdo tady platí daně? Zaměstnanci a důchodci. Je potřeba zdanit kapitál a majetek.“ Zdroj: Zbyněk Pecák

Proti chudobě a za zastropované ceny. Josef Středula svolal odborářskou demonstraci na Václavské náměstí
Proti chudobě a za zastropované ceny. Josef Středula svolal odborářskou demonstraci na Václavské náměstí
Proti chudobě a za zastropované ceny. Josef Středula svolal odborářskou demonstraci na Václavské náměstí
Šéf odborářů Josef Středula zdůrazňuje, že ekonomická transformace řízená Klausem nebyla nikde vyzkoušená a neměla ani žádnou paralelu.
Josef Středula.
9
Fotogalerie

Češi konečně našli shodu. Pořádně zdanit bohaté a šikovné, byť i vychytralé firmy

Málokdy se najde u většiny českého obyvatelstva společný názor, tedy s výjimkou hokeje, piva a možná nevraživosti vůči Rusům. Zvlášť pokud jde o důležité politické či ekonomické otázky. Jednou z mála výjimek je přístup k „moc velkému“ bohatství, který se nyní přetavil i v podporu tzv. daně z mimořádných zisků.

Za sebe mluví čísla z průzkumu agentury Kantar CZ, o němž ve svých nedělních Událostech referovala Česká televize. Daň více či méně podpořilo celkem 69 % dotázaných, proti se vyslovila jen necelá čtvrtina (24 %). A jen na doplnění, daň z mimořádných zisků se má týkat především energetických firem, bank, rafinérií a těžařských společností, platit má dočasně (tři roky) od 1. ledna 2023 a její sazba by měla být 60 %.

A podobné je to u české politické scény. Daň prosazuje koaliční vláda, která se považuje za středopravicovou. Jisté výhrady se objevily jen u části ODS, nakonec to ale vypadá, že daň projde. Navíc tu panuje zažitá představa, že vládní poslanci jsou jen prodlouženou rukou kabinetu, jak to v Událostech formuloval i šéf Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš: „Pokud se na něčem shodne vláda, tak poslanci vládní koalice ve sněmovně by měli podporovat návrhy své vlády.“

Jistě, výhrady vůči dani z mimořádných zisků zazněly i z řad sněmovní opozice. Jak od šéfa SPD Tomia Okamury, tak od předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové: „Bojím se toho, aby to tyto zahraniční firmy – protože se to má týkat šesti největších zahraničních bank – nakonec nepřenesly na občany, na firmy a nepoškodilo to ekonomiku jako celek.“

Na jednu stranu je třeba přiznat, že Alena Schillerová jakožto ministryně financí odrážela nápady koaliční ČSSD na zavedení tehdy jen bankovní daně. Zároveň je ale dost důvodů pochybovat, že by ANO u vlády neprovádělo pod tlakem událostí podobné či ještě horší kroky, o nevyzpytatelné SPD nemluvě. Ostatně důraz na „obyčejné lidi“ a svádění všeho možného na „ty nahoře“ u nich není ničím ojedinělým.

Nejde ale primárně o současné rozložení sil a politické boje. Je tu dlouhodobá obecná vůle ke zdanění těch bohatších, úspěšnějších, šikovnějších, prohnanějších, vychytralejších… Je jedno, jak se tomu říká. A výše zmíněný průzkum Kantar CZ není ničím překvapivým ani ojedinělým.

Je samozřejmé, že to rezonuje v levicových kruzích. Názorně se to před pár dny ukázalo například na twitterovém účtu šéfa odborů a prezidentského kandidáta Josefa Středuly: „Kdo tady platí daně? Zaměstnanci a důchodci. Je potřeba zdanit kapitál a majetek.“

Ale nejsou to jen odbory a levice. Tak alespoň v něčem je většina národa za jedno. Ale radost z toho asi mít netřeba…