Video placeholde

Jiří Suchý: Sžíravá nenávist je česká specialita. Já donašečům odpustil a komunistům jsem vděčný, žije se mi líp

Herec, textař, hudebník a ředitel divadla Semafor Jiří Suchý zažil dvě totality. V té první vyrůstal, druhá ho utlačovala a nedovolovala mu tvořit. Prošel zákazy, výslechy na StB i krátkou emigrací. Teď říká, že je komunistům vděčný a těm, kteří na něj donášeli StB, nic nevyčítá. Šlo přitom o jeho kolegy z divadla, zřejmě i známého herce Josefa Dvořáka.

Jiří Suchý se totiž brání nenávisti, nechce se jí nechat sžírat a snaží se o pozitivní přístup. Říká, že Češi jsou v nenávidění mistři, a je to špatně. Lidem by se prý ulevilo, kdyby se zbavili pomstychtivosti. Nenávist je totiž sžírá, i ta politická. Třeba pískání a pokřikování na premiéra Andreje Babiše a další politiky je podle něj nedůstojné a kontraproduktivní. Na demonstracích mu vadí urážející nápisy.

Komunistům jsem začal vadit hned, jak jsem začal tvořit, říká Jiří Suchý. V rozhovoru detailně a otevřeně popisuje, čím si musel za minulého režimu projít. Podepsal 2000 slov, později i Několik vět a odmítl podepsat Antichartu. Díky zákazům ale prý mohl víc číst a myslet. Vzpomíná taky na dlouhé a pravidelné výslechy na StB. Říká, že těm, kteří na něj donášeli nebo kteří podepsali spolupráci s StB či Antichartu, to nemá za zlé. Nikdy totiž prý nevíte, jakými prostředky k tomu byli donuceni a v jaké byli situaci. Dnes prý nemá nepřátele.

Vždycky jsem chtěl být komikem, popisuje Jiří Suchý své začátky a původní inspiraci. S Jiřím Šlitrem se snažili o chytrý humor, který mu dnes v Česku chybí. Je tu podle něj moc vulgarity a agresivity. Po smrti Šlitra zvažoval, že skončí s divadlem, nakonec ale nechtěl komunistům udělat tu radost. A teď po 60 letech v Semaforu líčí, jaké od diváků znovu cítí nadšení.

Jak se Jiří Suchý vyrovnal s Josefem Dvořákem? Z čeho pramení jeho velkorysost a proč věří v lepší stránku lidí? Jak dnes žijí estébáci, kteří ho vyslýchali? Věřil, že v Semaforu vydrží tak dlouho? A jaké bylo první setkání s Jiřím Šlitrem?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>