Video placeholde

Flégr: Nová zjištění jsou šokující, toxoplasma obrovsky škodí zdraví. Snižuje inteligenci, má ji třetina Čechů

Původně to byl spíš jen výzkum pro pobavení, který ale přinesl zásadní zjištění. Podle parazitologa a evolučního biologa Jaroslava Flégra je toxoplazmóza daleko větší problém, než se zdálo. Má obrovský dopad na zdraví, souvisí s infarkty a nádory. Její eradikace by mohla přinést stovky miliard. Taky se zřejmě šíří pohlavním stykem, což je podle Flégra velký malér.

Flégr popisuje, že vše začalo, když zjistil, že je sám parazitem Toxoplasma gondii nakažený. Není to nic výjimečného, nosí ho třetina Čechů. Ti mají jinou psychiku a jinak se chovají, ale hlavně se potvrzuje, že jsou nemocnější. Flégr mluví o šokujících výsledcích porovnání nemocnosti v jednotlivých zemích a výskytu toxoplazmózy. Navíc podle všeho snižuje i inteligenci lidí.

Flégr taky nově zjistil, že se parazit šíří i pohlavním stykem. Vrozená forma toxoplazmózy je přitom vůbec nejnebezpečnější. Problém tedy je, když se nakazí žena před otěhotněním nebo v průběhu těhotenství, pak může dojít k potratu nebo vývojovým vadám. Toxoplazmóza je přitom neléčitelná. Zatím totiž nikdo lék příliš nehledal, protože nebyla považována za velké nebezpečí. Důležitější ale je podle Flégra najít vakcínu pro kočky, pak by bylo možné toxoplazmózu vyhladit.

Kromě toxoplazmózy ovlivňuje inteligenci taky cytomegalovirus, který má asi 80 procent české populace. Lidé pak hloupnou a horší se to s věkem. Jde přitom až o tři body IQ v rámci celé populace, což je prý velký rozdíl. I tohoto viru se podle Flégra nezbavíme.

Jak může RH faktor vaší krve ovlivnit vaši odolnost a stárnutí? Proč jsou někteří lidé zdravější? Jak se člověk může nakazit toxoplazmózou a co pak dělat? Jak mění naše chování a jaké jsou rozdíly mezi muži a ženami? A proč se o jeho nebezpečnosti do teď moc nemluvilo?

 Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>