Video placeholde

Chirurg Šebek: Pomůžeme vám odhalit rakovinu, pacienty a lékaře tu zneužívají a stojí to ohromné peníze

Dvacet let dělám lékaře a v tom systému se necítím dobře. Chirurg Tomáš Šebek chce změnit české zdravotnictví a to, jak uvažujeme o navštěvování lékaře. Je spoluzakladatelem projektu uLékaře.cz, který chce propojovat lékaře a pacienty. Ty teď prý české zdravotnictví zneužívá. Tvrdí, že jde o to, aby pacienti neztráceli čas v čekárnách a lékaři s pacienty, kteří třeba přišli ke špatnému specialistovi ve špatný čas.

Inspirací byla Šebkovi i účast na misích Lékařů bez hranic. Zjistil, že jde věci dělat levněji, efektivněji a na dálku. Sní o tom prý už 20 let. Šebek tvrdí, že teď se projektu účastní prověření lékaři, kteří nesou za svoje diagnózy odpovědnost. Můžou vás poslat do lékárny s chřipkou, ale taky ke správnému specialistovi. Můžete taky poslat fotku, na základě které můžou lékaři zjistit i rakovinu, respektive vám nabídnou několik pravděpodobných diagnóz.

Zdravotnictví teď podle Šebka přichází o velké peníze a čas. Systém je totiž zoufale konzervativní, pacienti i lékaři jsou v něm přitom vazalové. Jeho projekt ho vlastně trochu obchází, respektive funguje nezávisle na něm. Regulace, které lékaře stále víc svazují, jsou podle Šebka zbytečné.

Šebek tvrdí, že už získali obrovská data. Působí hlavně v regionech, pražskou a brněnskou kavárnu prý příliš neobsluhují. Z dat vyplývá, že Češi jsou trochu hypochondři, protože chodíme k lékaři nejvíc v Evropě. Zároveň z nich ale vidí, jak se šíří nemoci a kde třeba brzy vypukne chřipková epidemie. Zdůrazňuje ale, že o cenné informace o pacientech jeho projektu nejde. Obchodování s nimi vylučuje.

Co je v českém zdravotnictví špatně a proč se to nemění? Jak spolehlivé jsou diagnózy přes internet a kdo je za ně nakonec zodpovědný? V čem spočívá revoluce, kterou chce Tomáš Šebek začít? A jak by mohla vypadat budoucnost, ve které se některým nemocem úplně vyhneme?