Video placeholde

Psycholožka Pavelcová: Dětí závislých na elektronice přibývá, mají deprese a bojí se být offline

Psycholožka Zuzana Pavelcová se věnuje klientům s úzkostmi, depresí, vyhořením, ale také problémy ve vztazích. V pořadu Prostor X nám vysvětlila příčinu nadměrné ho užívání elektroniky, digitálních přístrojů a hlavně chytrých telefonů. Jak u dětí poznat závislost na počítačových hrách a kdy jim pořídit první mobil. 

Mluvit v dnešní době o tom, jaký vliv mají digitální technologie na duševní zdraví, je těžké. Jedná se o nový a nedostatečně prozkoumaný jev. Jisté ale je, že chytré telefony společně se sociálními sítěmi způsobují tzv. digitální stres. „Je to něco, s čím se dnešní děti musí vypořádat. Je to větší tlak na jejich sebeprezentaci, na to, že musí být neustále online, neustále k dispozici. A zároveň je to strach být offline,“ vysvětluje pojem digitální stres Zuzana Pavelcová. 

Rodiče musí nastavit pravidla

A jak to je se závislostí na chytrých telefonech nebo také hraní her? „Závislost je krajní jev. I když podle mých informací závislí lidé u nás přibývají, momentálně je větším problémem nadužívaní digitálních technologií,“ vyjadřuje se psycholožka k dotazu na počet závislých. Podle odborníků je naprosto zásadní, aby rodiče při pořízení prvního telefonu svým potomkům určila jasná pravidla.

Dospívající klientise své psycholožce často svěřují s tím, že se cítí „prázdně“. Pocit prázdnoty je podle Pavelcové častým jevem, který se dostavuje například po dvou, třech hodinách hraní online hry. Je to emoce, která člověku dává pocit, že se v něm vůbec nic neděje. Zkrátka jej ovládne otupělost a demotivovanost. Pocitem prázdnoty dnes trpí jak mladiství, tak dospělý. „Podle mě, to je takový chronický pocit dnešní doby.“ 

Celý den si píšou, večer si nemají co říct

Ve vztazích dnes lidé řeší hlavně „překomunikovanost“. Vyměňují si celý den zprávy o tom, jak se mají, co dělají a jak vlastně jejich den probíhá. Večer si už pak doma nemají co říct. Takový vztah podle Zuzany Pavelcové brzy vyhoří. I navazování nových vztahů je stále větším problémem, čímž samozřejmě přibývá také osamělých lidí. 

Do jaké míry jsou deprese vrozené? Jak u svého dítěte poznáte závislost na sociálních sítích, hrách nebo telefonu a jaká pravidla byste jim měli nastavit? A proč mobily rozhodně nepatří na naše noční stolky? To vše se dozvíte v novém díle Prostoru X.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>