Video placeholde

Šmucler: Zdravotnictví umírá a politici lidem lžou. Doktoři za vás rozhodnou o operaci, kterou možná nepřežijete

České zdravotnictví na tom není zdaleka tak dobře, jak slyšíte od politiků. Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler v něm stále vidí zbytky komunismu. Politici tvrdí, že je nejlepší na světě a bude vždy zadarmo, často ale záměrně lžou. Jde jim totiž o hlasy a funkce. Třeba ve stomatologii se nezvedají peníze ani podle inflace. Lidé s nadprůměrnými příjmy a pojištěním jsou navíc pojišťovnám pro smích.

Šmucler říká, že v roce 1989 věřil, že jsme výjimečný národ a Německo hned doženeme. Byl to ale nesmysl. Němce Češi navíc brali jako nepřátele, a tak se od nich nechtěli poučit, třeba v tom, co ve zdravotnictví funguje. Šmucler říká, že do jeho bývalého pořadu Tabu mohli zvát klidně vrahy dětí, ale sudetského Němce by si pozvat netroufli. Tamní systém by pro nás přitom mohl být vzorem, třeba ve výrazně vyšším počtu pojišťoven.

Dědictví komunismu ve zdravotnictví je podle Šmuclera velký problém. O lidech se rozhoduje podle toho, co chce pojišťovna. Doktor vás tak klidně pošle na operaci, kterou možná nepřežijete, a vy nemáte na výběr. Pacienti prostě mají málo práv a to by se prý mělo změnit. Lidé mají pocit, že mají zajištěno vše, ale často je to jen iluze.

Zuby Čechů se podle Šmuclera lepší. Pochopili totiž, že jde o jejich zdraví, a jsou taky ochotní si připlatit. Je prý prokázané, že lidé, kteří mají zuby v pořádku, mají méně infarktů a mrtvic. Stále je tu ale sociální problém, který vede k tomu, že chudší lidé, kteří si nemůžou péči dovolit a často zuby zanedbávají, jsou na tom výrazně hůř. V Anglii se údajně dokonce používá diagnóza „české zuby“.

Proč podle Romana Šmuclera Češi v roce 1989 demonstrovali spíš za džíny než Tibet? Jak je možné, že někteří Češi kartáček vůbec nepoužívají? Jak by se mělo české zdravotnictví změnit a jak chce Roman Šmucler reformovat stomatologii? A proč politici možná nechají systém spadnout?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>